Доматите не са зеленчуци, те са плодове, но вие може би вече знаете това. Сигурно знаете и че е много полезно да ги ядете през лятната жега, но и през зимните месеци.

Повечето от нас като деца може би са забелязали, че нашите родители редовно са ни карали да ядем много домати когато е горещо, а и през зимата, когато са толкова скъпи. Това е така, защото доматите съдържат много течности и помагат срещу обезводняване.

Но какви са техните свойства по време на диета? Защо да ги ядем и защо вечер?

Оказва се, че доматите вършат много добра работа, особено ако сте на нощна доматена диета. Всъщност нощната диета с домати не е по-различна от която и да било друга диета с домати освен това, че плодът се яде вечер.

Ако спазвате тази диета можете да очаквате резултати от сорта на 4 килограма за 3-4 седмици. Знаете, няма кратък път към хубавата фигура, само старание и здравословно хранене.

Това което трябва да правите е да слагате много домати като гарнитура към вечерята си. Колкото повече, толкова по-добре. Правете си и големи доматени салати и ги яжте преди другите храни.

Може да ги хапвате и като доматена супа. Важното е вечерята ви да е предимно доматена. Освен това не сте длъжни да консумирате само сурови домати (макар че повечето хора така ги предпочитат).

Може например и да ги изпечете. Ако пък търсите алтернативи може да изпиете една по-голяма чаша доматен сок преди вечеря.

Една от най-активните съставки в доматите е ликопенът. За да видите резултати е важно да поемете поне 15 милиграма ликопен на ден. За диетата е по-добре когато доматите са по-червени, защото те съдържат повече ликопен, тоест колкото са по-червени доматите толкова по добре.

Като идея колко домати да ядете е препоръчително да са около 2 големи домата за вечеря или около 350 милилитра прясно изцеден доматен сок преди вечерята.

Имайки предвид, че един домат съдържа едва около 30 калории можете да си представите колко калории ще си спестите. Можете да ядете доматите дори и преди лягане.

Колко време да спазваме популярната нощна доматена диета?

Препоръчителният период е около 6 месеца, макар че можете да спазвате диетата и по-кратко време. Препоръчително е да спазвате този режим за най-малко 3 месеца за да видите резултати.

Какви резултати да очакваме?

Освен отслабването, което е гарантирано, много хора споделят, че след тази диета кожата им е станала видимо по-млада и стегната и лъскава. Това е резултат от анти-ейдж ефекта на много от съставките в доматите.