В малки количества сутрин и на обяд хляба, ориза и спагетите ще задоволят вашия глад за въглехидрати, но ако ги похапвате в по-голямо количество и особено вечер рискувате да натрупате сериозно количество излишни килограми.

Ако се храните цялостно със здравословни и балансирани храни самото намаляване на хляба и хлебните изделия може да бъде доста сериозен фактор за загуба на мазнини.

И още нещо - намаляването на тестените изделия ще ви помогне да намалите чувството за глад, защото успоредно с тяхното ограничаване се засилва и инсулиновата чувствителност на тялото.

Намалете тестените храни за да намалите калориите

Купичка със сварен ориз съдържа 242 калории, купичка със спагети - 221 калории, а една единствена филийка хляб съдържа цели 74 калории!

И тук е излишно да споменаваме, че ние, българите, рядко сядаме на масата с една филийка хляб. Всъщност много хора изяждат един цял хляб в рамките на деня, а това са хиляди калории!

Ако обичате да си хапвате различни джобове, дюнери и сандвичи опитайте да си направите експеримент - пробвайте да замените хляба с няколко големички листа зелена салата, а вътре сложете всичко, което нормално слагате.

Ако вечер си хапвате по някоя и друга филийка хляб или ориз, бихте могли да ги пропуснете и да си хапнете всичко друго, което ядете обикновено. Ако ви се стори, че не ви достига добавете повече салата.

Така само от лека корекция на вечерята ще намалите калорийния прием с около 400 калории на ден.

Запомнете, че намаляването на въглехидратните храни, особено вечер, води до същите резултати, до които води намаляването на мазнините, а именно до устойчиво отслабване и по-малко подкожни мазнини.

Не компенсирайте с вредни храни!

Важно правило е при намаляване на въглехидратите да не компенсирате с крекери и други вредни храни или както са известни на запад - джънк фууд.

Ако се нахвърлите на тези претъпкани с калории, мазни и пресолени “храни” резултатът ще бъде дори още повече килограми. Така например вместо любимите на всеки италиански салати с макарони може да си приготвите салата с риба тон или варени картофи.

Изберете правилния източник на въглехидрати

Въглехидратите не са толкова опасни стига да внимавате по кое време на деня ги консумирате и от какъв източник.

Така например най-добрият начин да си набавите нужните за деня въглехидрати е чрез купичка пълнозърнести овесени ядки сутрин, защото основната задача на въглехидратите е да ви заредят с енергия.

За разлика от хляба, те ще ви държат заситени поне 4 часа и в допълнение ще ви доставят куп полезни вещества (витамин В, фибри, желязо). На обяд можете да хапнете една хубава салата от варени картофи, а вечер просто пропуснете въглехидратите - те не са ви нужни преди лягане.