Британски изследователи разработват медицинска процедура, която помага за отлагане настъпването на менопауза с 20 години.

Със замразени яйчници отлагат менопаузата

 Учените твърдят, че се отлагат и неприятните симптоми, които характеризират менопаузата - топли вълни, развитие на остеопороза, промени в настроението.

Процедурата вече се предлага в известна клиника, служителите на която уверяват, че за 7-11 000 паунда дамите получават необходимия резултат. Услугата е предназначена за жени до 40 години.

Процедурата вече е извършена на 9 жени. Лекарите замразяват тъкани на яйчниците, за да е възможно, когато организмът на пациентката навлезе в менопауза, да се размразят и да се върнат в областта на подмишниците.

Това помага за възстановяване на понижаващите се нива на полови хормони и се отлага настъпването на менопауза.

Юсри Афифи, представител на компанията, пояснява, че това е първият в света опит за отлагане на менопауза по такъв начин. По-младата тъкан на яйчниците може да отложи менопаузата за по-дълъг период.

Увеличаване на детеродната възраст с новата операция

Те подчертават, че процедурата не е подходяща за всички – в някои случаи е целесъобразно да се дочака менопауза и да се приемат препарати, които съставляват хормонална заместителна терапия.

Цената на процедурата е доста висока, но в перспектива разходите за лечение на остеопороза е възможно да се понижат, както и за други съпътстващи менопаузата заболявания.

Въвеждането на тази терапия помага за увеличаване на детеродната възраст, това е особено важно в света, в който репродуктивните технологии се развиват достатъчно бързо.

Призивите на лекарите да се ражда по на време първо дете, продължават все така да не са съобразявани от жените.

Най-подходящата възраст за това е от 18 до 30 години, дори след 26 години вече установено, че се повишава риска от някои заболявания, например, от рак на яйчниците.

Болезнените менструации, от които днес се оплакват много млади жени, всъщност са признак на незрялост на репродуктивната система. Не се ражда първо дете своевременно, а то е необходимо за регулиране на репродуктивния цикъл и за обновяване на женския организъм.