На редовния брифинг тази сутрин от оперативния щаб обявиха, че за изминалите 24 часа има потвърдени още 2 случая, като общо новите за вчера са 13, като заразените за цялата страна вече са 94.

Колкото повече проби, толкова по-голяма вероятност за нови положителни

За изминалото денонощие са изследвани общо над 330 проби в референтните лаборатории в цялата страна. Според вирусолози това увеличава вероятността да се установяват все повече случаи на заразени с коронавирус. Новите 2 положителни проби са от тези, които са изследвани вчера вечерта.

При жена на 80 години, която е била и с инсулт, с положителна проба за COVID-19 и в средно тежко състояние се е стигнало до летален изход. Така жертвите на болестта от обявяването на първия случай на коронавирусна болест у нас вече стават 3.

Към обявените на вчерашния брифинг следобед случаи в 3 нови области – Смолян, Търново и Перник, вече има положителна проба и в Бургас, която има връзка със ски курорта Банско.

Жена от Бургас, която е била на работа като готвач в Банско, е заразена с коронавирус.

Лекар от Търново заразен и е с леки симптоми

За първия случай в Търново стана ясно, че става въпрос за лекар, който е донесъл заразата в София. Опроверга се първоначалната информация, че мъжът е хоспитализиран в Окръжна болница.

Поставен е под домашна карантина със заповед, симптомите му за момента са леки и не отговаря на критериите за средно тежък случай и не принадлежи към рисковите групи, които да налагат да се влиза в болница.

Направена проба каква е точността на тестовете за коронавирус, в резултат на което те бяха определени от оперативния щаб като ненадеждни. Направени са бързи тестове на 10 доказано заразени, и резултатите на 6 от тях са били фалшиво отрицателни.

Заключението на оперативния щаб е, че става въпрос за прекалено големи отклонения и затова няма смисъл да бъдат закупувани бързи тестове.

По думите на председателя на оперативния щаб всички държави в Европа, които са 47 на брой, са засегнати от коронавируса и вече може да се говори за ескалация на заболеваемостта.

Какви мерки се вземат след първия случай в област Бургас

От публикация на кмета на община Бургас стана ясно, че заразената в Банско жена е от Карнобат, като е преценено, въпреки младата ѝ възраст 39 години, че се налага да бъде хоспитализирана в университетската болница в Бургас.

Контактните лица с жената са 26 души и всички те са поставени под задължителна 14-дневна карантина, съобразно заповедта на здравния министър.

Стана ясно, че всички контактували с жената лица са от Карнобат. Няма данни да е била в контакт с хора от Бургас или в други населени места на областта.

В Бургас вече работи референтна лаборатория, резултатите от която се признават за официални, но по думи на председателя на оперативния щаб, при установяване на положителни проби, те се изпращат за кръстосана проверка в едната от референтните лаборатории – на Националния център за заразни и паразитни болести и на ВМА.

Когато и втората референтна лаборатория потвърди положителния резултат, тогава се обявява от оперативния щаб. 

Във връзка с потвърдения случай в област Бургас кметът на общината обяви, че се предприемат допълнителни мерки, които имат цел да възпрат разпространение на коронавируса.

Бургас е един от малкото градове в България, където общината осигурява дезинфектанти по входовете на болници, медицински центрове и магазини за хранителни стоки, както и пред хипермаркети.

С органите на МВР в област Бургас се прилагат засилени мерки в кварталите с ромско население, където много хора живеят на малка жилищна площ. Освен това за тези общности е характерно струпването на много хора на едно място, без спазване на необходимата дистанция.

Едновременно с това в град Бургас продължава и дезинфекцията с хлорни разтвори на редица квартали. Засега не е предвидено в града да има пунктове по входовете, които да провеждат дезинфекция на навлизащите от АМ Тракия.