Заплахата, която представлява коронавирусът за световното здравеопазване, накара редица учените да организират бързо множество изследвания.

Колко издържа новият коронавирус на различните повърхност

Едно от най-новите показва, че провокаторът на COVID-19 е също толкова устойчив, колкото и неговият предшественик, предизвикващ атипична пневмония.

Когато заразения киха или кашля, малките частици слуз се озовават във въздуха под формата аерозол. Според новите разчети, в такъв аерозол, провокаторът на COVID-19 може да оцелее не по-малко от 3 часа.

Количеството на вирусните частици във въздуха за това време се понижавало, но оставало съществено, тоест при контакт с такава повърхност човек е много вероятно да се зарази.

Полуживотът на новия коронавирус – това е времето необходимо количеството жизнеспособни частици да се понижи с 2 пъти, се изчислява на 66 минути. След 3 часа количеството на живите вируси може да е 12,5% от началното.

На повърхности от пластмаса и алпака новият коронавирус може да оцелее до 3 дни. Половината от вирусите загивали на пластмасова повърхност след 5 часа и 38 минути, от неръждаема стомана – след 6 и 49 минути.

На картонени повърхности новият коронавирус издържа не повече от денонощие.

Най-уязвим е при попадане на повърхност от мед – на такава спира да е заразен след около 4 часа.

Издръжливостта на новия коронавирус е приблизително такава каквато и на неговия предшественик SARS-CoV-1, провокатора на тежък остър респираторен синдром – ТОРС.

Учените посочват, че най-интензивното разпространение на новия вирус, очевидно е свързано с други фактори. Възможно е да притежава други свойства, които го правят още по-заразен.

Не трябва да се забравя и че когато върлуваше предходната епидемия от коронавирус през 2002-2003 г. международният транспорт не беше толкова развит.

Китай тепърва се утвърждаваше като икономически тигър на Азия, в страната нямаше толкова интензивен туристически поток, което беше пречка за разпространението на вируса.

Допълнителен и много важен фактор е, че смъртността тогава беше много по-висока, което доведе до бързо „прегаряне” на вируса. Очакваше се това да се случи и с новия коронавирус.

В края на януари, началото на февруари, когато у нас върлуваше традиционния грип тип А, главният държавен главен инспектор направи подобна прогноза, но към момента Европа е в разгара на епидемията и за момента няма изгледи за спад.