Обновлението на информационната система около час след полунощ показа ново значително нарастване на заразените, като съвсем малко и предходният рекорд от 132 положителни за ден, щеше да падне.

Близо 3000 PCR теста направени вчера, преминат е прага от 4000 с COVID-19

От 79 вчера нарастването е до 130 или с близо 40%, прави впечатление и, че броят на PCR тестовете обработени от референтните лаборатории надхвърлят предходния рекорд от 2908, като за вчера те са 2946. Общият брой на направените тестове премина прага от 120 000 и надхвърли 122 500.

Излекуваните за вчера са с повече от 2 пъти по-малко, докато заразените са с 51 повече, което естествено води и до покачване на активните случаи до близо 1700. Общият им брой се увеличава до 2217.

За щастие, при над 4100 потвърдени случая от началото на епидемията, прагът от 50% на активните не е преминат.

След 2 дни на известно затишие на епидемията, поради намаляване на активните случаи, днес се отчита значително нарастване. Увеличаването на активните е с 83.

Постъпилите в болница с COVID-19 под предишния пик през април

За съжаление, и вчерашният ден не се размина със случай на летален изход, но не е като в понеделник, а е един единствен. От здравно министерство трябва да дадат повече информация утре сутрин. Общият брой на случаите на летален изход, при които е лабораторно потвърден COVID-19 се увеличават до 208.

Според данните от информационната система хоспитализираните се задържат на нива от около 360, това е по-малко, отколкото в началото на епидемията у нас, когато този показател беше достигнал и дори надхвърлил 380. Ако продължат темповете на нарастване на заболелите не е изключено да бъде преминат.

За щастие, другият показател, който е може би по-определящ за това колко тежко преминава инфекцията, остава почти без промяна, като заразените с COVID-19, които с в тежко състояние, са 13 или това е по-малко от 1% от активните случаи.

Д-р Кунчев може и да не смята, че има доказателства за по-леко протичане на заболяването, но този показател е може би определящ за това.

Не е изключено обаче и да се стигне до неговото нарастване, тъй като голяма част от новите заразени са от 2-3 седмици и впоследствие да се стигне до рязък скок на положителните в тежко състояние.

19 области с потвърдени за COVID-19 за последните 24 часа

Епидемиологичната обстановка по области върви към тенденция на влошаване и усложняване.

В област София-град се отчита леко намаление на 25 нови заразени спрямо 32 за понеделник, на второ място са 2 области Софийска и Кюстендил с по 17 положителни проби.

За София област се предполага, че новите заразени са отново от община Самоков, като близо 40% от общия брой на положителните са приети в болница, което предполага доста изявена симптоматика на COVID-19.

В Кюстендил огнището е в ромския квартал „Изгрев” на града и се предполага, че оттам са и новите случаи. Кварталът е под пълна карантина до края на юни, но е установено, че негови жители излизат нелегално през река Банщица, за да пазаруват в град, заобикаляйки така действащият контролно пропускателен пункт.

Прави впечатление покачване на заболелите в морската ни столица. Според обработените проби те са 12, което е най-високата стойност на дневна база от началото на епидемията във Варненско.

Предполага се, че те са свързани с детския рожден ден, на който 2 бременни жени са се заразени, след това са тествани останалите 20 присъстващи.

Възможно е мъжът, за който се предполага, че е донесъл вирусът от София, да е суперразпространител и затова да се е формирало това миниогнище в морската ни столица.

Област Сливен е също с 12 нови заразени, колкото и във Варна. От областния кризисен щаб са съобщили днес, че се очакват резултатите от 28 проби, като 17 от тях са били на хора със симптоми, две са от медици, които се съмняват, че са заразени, 3 са от контактни лица с вече потвърден случай на COVID-19.

8 области с по 1 и по 2 нови заразени във вторник

С 10 нови заразени е област Пазарджик, където по време на епидемията избухваха няколко огнища на коронавируса. В област Бургас през последните дни също се отчитат повече нови с коронавирус, за вчера са 9, може да са свързани с положителните служители от общинска администрация – Сунгурларе.

След Бургас по заразени е област Пловдив с 6, като предстои областната управа да даде информация откъде са точно. С по 4 нови заразени са 3 области Перник, Стара Загора и Шумен, където има старо огнище в 2 села – Ясеново и Изгрев.

С по 2-ма нови положителни са 2 области – Плевен и Разград, а с по 1 цели 6 области – Благоевград, Видин, Кърджали, Ловеч, Смолян и Ямбол. Към момента областта с най-малко заразени от началото на епидемията остава Силистра с общо 5.

Ситуацията с коронавируса се усложнява, тъй като вече 19 са областите, в които има потвърдени случаи, но като извадим 6 или 8, в които има по 2 и по 1 случай, то картината не изглежда толкова тревожна.

В следващите дни се очаква температурите да преминат над 30 градуса, което на практика не се е случвало от средата на май и има надежда, че жегата ще усмири вируса и отново ще натисне заболеваемостта надолу.

Последните данни сочеха, че вирусът отслабва при горещо и сухо време и се разпространява по-бавно, но пък на нас ни чака по-сухо и топло, засега има индикации градусите да се вдигнат и над 32-33, затова все пак има някаква надежда да се върнем на нивата от последните дни на месец май.