Положителна тенденция се установява от обновените данни за COVID-19 на информационната система.

Нови случаи падат до под 200 от малко под 300 ден по-рано, което си е рязък спад, с повече от 100 са по-малко новите заразени в петък.

Рязък спад – над 100 са по-малко новите с COVID-19 у нас

Общо потвърдените случаи се увеличават до 13 209. И това става на фона на доста голям брой PCR тестове – над 5800, което е около 4% положителни или по-малко, отколкото са обикновено – над 5%.

Общият брой на направените тестове съвсем без малко не достига 300 000, като почти сигурно е, че днес този праг ще бъде преминат.

Значителен спад се наблюдава и при хоспитализираните – от 874 намаляват на 857, което е нетна разлика от 17, което не означава, че са изписани толкова. Това е по-скоро разлика между приетите нови заболели и изписаните.

Сред всички показатели, които се обновяват от информационната система, един може да се посочи като обезпокоителен, това е нарастването на случаите в тежко състояние. Повишението е с 8, което съвсем не е малко – от 47 на 55.

Повечето обаче сочат положителна тенденция, като например, броят на излекуваните, те са почти 250, а общо нарастват до 7622.

Реално болните намаляват, излекуваните са повече

Същевременно спад се отчита при активните случаи, те намаляват до 5145, което изобщо не е малко, като процентът на приетите от тях в болница е доста над 10%.

Ако направим сравнение с началото на юни, когато се появиха локалните епидемични огнища, то нарастването на реално заболелите е доста значително – с над 5 пъти, тъй като бяха паднали под 1000 активните.

Приетите в болница бяха слезли до 30, а случаите в тежко състояние се брояха на пръсти, кога ли отново ще бъде достигнато това положение, никой не може да направи прогноза.

За съжаление, и 7 август не се е разминал без случаи на летален изход, макар и те да са по-малко, отколкото през предходните дни, когато постоянно бе надминаван прага от 10 за ден.

Броят на случаите на летален изход продължава да се покачва и достига 442.

София на 1-во място в страната, Варна на 2-ро по заразени

Картината по области също показва известна положителна тенденция. София-град си запазва първенството по заразени, като те са 53 или по-малко, отколкото в четвъртък, което може да се определи като добра новина.

На второ място по нови заразени е област Варна, където са почти наполовина по-малко, отколкото в София – 27 са установените с COVID-19 на 7 август.

Във Варна общо лабораторно потвърдени с коронавирус от началото на епидемията вече наближават 1000, но остават по-малко, отколкото в Пловдив.

На следващо място е доста по-малката по население област Благоевград, която е с нови 23 заразени, не се касае за локално огнище, а за случаи, които не са свързани помежду си.

Благоевградският край плътно следва Варна по общ брой на установени в лаборатория с COVID-19, като достигат 932.

В Пловдив излекуваните повече от заразените за деня

Едва на следващо място е област Пловдив, където новите са 17. Още около обяд от областната управа съобщиха, че в четвъртък новите заразени в Пловдивско са били по-малко, отколкото са излекуваните, изглежда положителната тенденция продължава.

Оттам съобщиха, че преборилите коронавируса общо в Пловдивско са 504, докато установените към 7 август са били 1049. Това показва, че активните може и да са повече, отколкото са излекуваните.

В областта само 3 са хоспитализирани, тъй като е преценено, че са изложени на риск от усложнения. Сред тях е и доста възрастен – на 84 г., на 60 г. и младеж на 25 г. От областна управа съобщават, че състоянието на приетите в болница е сравнително добро.

В болниците в Пловдивска област има достатъчно легла да приемат болни от COVID-19. От областна управа съобщават, че на разположение са 87 легла, които са за по-леки случаи и 33 са за интензивно лечение.

Най-възрастният с COVID-19 в Пловдивско е жена на 90 години от Карловско, но не е приета в болница, а се лекува в домашни условия, под карантина.

В още една област заразените са над 10, това е Добрич с нови 15, което е по-малко, отколкото вчера и Стара Загора са 9.

Значително нарастване се наблюдава при медицинския персонал, където нови 16 са установени с COVID-19 за изминалото денонощие. Сред тях са 6 лекари, 7 медицински сестри, 3-ма санитари.