Разнопосочни данни отчита информационната система при обновлението си малко след полунощ на 4 август.

Излекувани повече от нови заразени, но и рекорд жертви

Новите заразени очаквано за понеделник се увеличават до 204, както и PCR тестовете, те надхвърлят 4000.

Броят на положителните се запазва малко под 5%, което може да се определи като обнадеждаваща информация.

Излекуваните като брой надхвърлят този на новите заразени. Разликата е с цели 60 в полза на преборилите инфекцията, те са 264 или се наблюдава затихване на епидемията, макар и само на дневна база.

Активните случаи намаляват до 5071, заради повечето преборили инфекцията. Потвърдените случаи от началото на епидемията преминават прага от 12 000 в понеделник, а общият брой на направените PCR тестове надхвърля 276 000.

Увеличават се леко приетите в болница с COVID-19

Нарастване се наблюдава и при постъпилите в болница, от 814 в неделя до 823 по данните от понеделник. Това е нетна стойност, тоест разлика между приети и изписани.

У нас не се съобщават данни колко средно прекарват приетите в болница с COVID-19, преда да бъдат изписани. Най-вероятно с тази информация разполага НЗОК, но не се обявява, както това става в Италия.

Може би най-обезпокоителната информация от изминалото денонощие е броят на случаите на летален изход, като те достигат рекорд от 16 само за ден, преминат е прага от 400, според данните обявени от информационната система.

Броят на хоспитализираните в интензивно отделение се запазва приблизително еднакъв, като те са около 40, но това може да е поради отчитаните през последните седмици по-голям брой случаи на летален изход.

София-град изпреварва Варна след рекорда в неделя

Епидемиологичната обстановка в страната показва някои тревожни данни, като област София-град си връща първото място по заразени, като потвърдените в понеделник са 51. Общият брой от началото на епидемията там достига 3759.

Варненска област е на второ място по брой на заразени за изминалото денонощие, те са 42, по-малко, отколкото в неделя, когато бяха 61 и бяха над 50% от общия брой установени в цялата страна.

Стана ясно, че във Варненско е установено локално епидемично огнище на COVID-19 в дом за възрастни хора с деменция, като на заседание на Областния кризисен щаб е взето решение да бъдат изолирани етажите на социалната институция, където са заразените, за да може да се ограничи разпространението на инфекцията.

Това не е първият случай, в който дом за възрастни се превръща в голямо огнище на COVID-19. Първите епидемични взривове бяха във Видинско, където сериозен проблем бе ограниченият капацитет на Областната болница във Видин и се наложи част от заболелите възрастни да бъдат премествани в лечебни заведения във Враца и в София.

Във Варна поне такава опасност не съществува, тъй като морската столица е един от медицинските центрове на страната, където има достатъчен брой болнични легла, апаратура, които да посрещнат нарасналия поток от заразени, които се нуждаят от медицинска помощ.

Пловдивска област със спад до 13 на новите с COVID-19

След област Варна е съседната ѝ област Добрич, където са установени нови 19 случаи на заразяване с COVID-19, като там се наблюдава тенденция на повишен брой на заболели през последните близо 10 дни.

Установените там достигат 363, но не е ясно колко точно от тях са активни, още малко информация е налична за приетите в болница в областта.

Общият брой на потвърдените случаи във Варненско достига 833 или на 3-то място в страната.

Неочакван ръст отчита област Стара Загора като новите случаи там са 14 или на 4-то място у нас по данните от понеделник. Възможно е да се касае също са случай на локално епидемично огнище, откъдето произхожда по-високият брой на заразени.

Едва на 5-то място днес е област Пловдив с 13 нови случаи, като най-вероятно се касае за дифузно разпространение и без връзка между установените случаи на заразяване.

Общият брой на откритите с COVID-19 в Пловдивско е 937 от началото на епидемията през март, но информационната система докладва за реално заболелите към съответната дата само за цялата страна, но не и по области.

Последната област, която достига двуцифрен праг на заразените през изминалото денонощие е област Благоевград, където епидемиологичната обстановка върви към успокояване, предвид пиковете, наблюдавани през последните 1-2 седмици.

2 области са близо до двуцифрения праг на установените с COVID-19, според данните, обявени на 4 август, това са Пазарджик и Софийска област.