Няма магическа отвара или хапче, с които от раз да се избавите от преждевременната еякулация понеже това, което я причинява, не е изцяло ясно. Този проблем, обаче, не трябва да се превръща в пречка пред здравословния сексуален живот, защото съществуват редица възможни лечения, които можете да обсъдите с вашия лекар или терапевт.

Стискане – една чисто физическа стратегия, с която можете да забавите върховия момент е като стиснете пениса си в основата точно преди да настъпи оргазмът. Това, разбира се, може да създаде лек дискомфорт и да предотврати събитието, но помага. Разбира се, не всички лекари са единодушни по въпроса. Някои специалисти не го препоръчват, защото според тях е трудно, а понякога и невъзможно да се извърши подобна манипулация по време на секс.

Ментално разсейване – при някои хора менталното разсейване и мисленето за нещо друго помага за забавянето на темпото и отлагането на върховия момент. Идеята е да си мислите за нещо, което няма никаква връзка с партньора ви и, разбира се, не е свързано със секс. Някои мъже си представят, че са на стадиона да гледат или да играят футбол, а други предлагат решаване на математически задачи на ум.

Кремове намаляване на чувствителността – кремове, които съдържат ледокаин или подобна на него активна съставка могат да помогнат за намаляване на чувствителността, въпреки че не всички са одобрени от здравните организации за тази функция. Също така, от гледна точка на безопасност, можете да пробвате лубрикант, който съдържа съставки, предназначени за удължаване на издръжливостта и сексуалното желание. При все това, лекарите имат своите предупреждения, които е добре да имате предвид: ако ще използвате подобен медикамент, който да намали чувствителността на тъканите на пениса ви, трябва да носите кондом. В противен случай ефектът ще се пренесе и върху партньора ви и така и той ще стане по-малко чувствителен и респективно това може да го лиши от оргазъм. Специалистите препоръчват също така да изтриете или да измиете крема от гениталиите си преди началото на сексуалния акт.

Хапчета – някои медикаменти под формата на таблетки, които принципно са проектирани за лечение на други синдроми, също се оказват ефективни при третирането на преждевременната еякулация поради своите неинтенциозни и респективно нежелани странични сексуални ефекти. Например, някои инхибитори на захващането на серотонина, често използвани като антидепресанти, също могат да бъдат използвани с цел да забавят еякулацията. Те повишават нивата на серотонина, който е известен като инхиботор на сексуалната активност. Един от страничните ефекти, който се наблюдава при приемането на подобни медикаменти, е забавена еякулация. Тези медикаменти имат най-силен ефект при мъже, които ги приемат всеки ден, но те не могат да ви свършат работа, ако ги изпиете непосредствено преди сексуалния акт. Трябва да се има предвид, че тези лекарства често имат и друг нежелан страничен ефект – загубата на сексуално желание като цяло. Ако се решите на подобна стъпка, е добре да обсъдите предимствата и недостатъците с лекаря си, преди да предприемете курс на лечение или терапия.

Обезболяващото лекарство тремадол също може да забави еякулацията. „Можете да го вземете преди секс и ефектът му върху мозъка в крайна сметка дава резултат и върху удължаване на ерекцията ви. Разбира се, наред с това могат да дойдат и не чак толкова желаните странични ефекти като гадене, замаяност, повръщане, нарушено храносмилане, потене, сухота в устата, главоболие и др.