Здрави зъби, здрава усмивка?

Вашата усмивка е едно от най-големите ви предимства, така че е нормално да искате тя да продължава да сияе. Но дори и редовно да си миете зъбите, да използвате конци и да посещавате зъболекаря си два пъти в годината, то това може да се окаже, че не е достатъчно. Ето няколко неща, които могат да се отразят пагубно на зъбите и венците ви и така да затъмнят красотата на вашата усмивка.

Спортни и енергийни напитки – през последното десетилетие спортните напитки се превърнаха в нещо доста популярно, но те не са толкова добри за вашите зъби. Научни проучвания са открили, че pH нивата в много спортни напитки могат да доведат до ерозия на зъбния емайл поради високото съдържание на киселинни компоненти в тях, които могат да износят покритието на зъбите. Освен това, тези напитки най-често съдържат голямо количество захар, която действа подобно на храна за произвеждащите киселини бактерии, които се задържат в междузъбното пространство и така водят до появата на кариеси.

Бутилирана вода – чешмяната вода често съдържа флуорид – около 60% от хората в Съединените американски щати приемат флуорид с водата, която пият. Обаче, повечето бутилирани води съдържат по-малко флуорид отколкото е препоръчително за доброто орално здраве на устната кухина. Обикновено, ако се съдържа във водата, това е отбелязано на етикета. Флуоридът прави цялостната структура на зъбите по-издръжлива към гнилостни процеси и спомага за реминерализацията, която спомага за неутрализирането на минимални щети по зъбите още преди те да са станали видими. Учените са единодушни, че най-добрият източник на флуорид е приемът му от чешмяната вода.

Диабет – диабетът намалява телесната издръжливост срещу инфекции, така че рискът от заболяване на венците е по-голям. Регулирането и следенето на нивата на кръвната ви захар може да помогне да предотвратите това.

Диабетът е директно свързан с пародонталните заболявания, така че редовното посещение при зъболекаря и грижата да следите нивата на триглицеридите и холестерола ви да са винаги в нормални граници е изключително важно. Диабетът също така не позволява на тялото да набави нужния му инсулин, което допълнително увеличава риска от заболяване на венците.

Тютюн – при пушене зъбите ви пожълтяват, но тютюнът може да бъде далеч по-вреден от това. Употребата на тютюн под каквато и да е форма може да навреди на венците и зъбите ви сериозно по различни начини. Той може да причини рак на гърлото, белите дробове или устата и да доведе дори до смърт. Освен това, катранът в тютюна образува лепкав слой върху зъбите, който приютява бактерии, които произвеждат киселини и така създават дразнещи токсини и предизвикват раздразнение и възпаление на венците и гниене на зъбите.

Вино – тези хора, които употребяват вино, трябва да бъдат нащрек. Редовното пиене на вино може да наруши здравината на зъбния емайл. Киселинността на виното може да разруши структурата на зъбите и както червените, така и белите вина могат да доведат до петна по зъбите. И при все това, не е нужно да се отказвате от редовната си чашка вино, за да спасите усмивката си.

Ерозията на емайла се получава тогава, когато виното е в постоянен контакт със зъбите. Така че отпивайте на малки глътки и след като приключите, изплакнете устата си с вода.