Липсата на движение може да убива два пъти по-голям брой хора, отколкото наднорменото тегло.

Това показва 12-годишно проучване, проведено в Европа, сред повече от 300 000 души.

Екип учени от Университета в Кеймбридж съобщава за 676 000 смъртни случая всяка година, вследствие на физическо обездвижване.

Смъртните случаи в резултат от наднормено тегло са 337 000.

Изследователите стигат до извода, че ако веднъж дневно се занимаваме с най-малко 20 минути бързо ходене, ползите от това натоварване ще бъдат значителни.

Според специалистите,  упражненията са полезни за хората, независимо от теглото им. Проблемът е в това, че затлъстяването и бездействието често вървят ръка за ръка.

Нещо повече - известно е, че слабите хора имат по-висок риск от здравословни проблеми, ако не са физически активни.

И затлъстелите хора, които се упражняват, тичат, ходят във фитнеса, плуват, занимават се с аеробика и зумба, или просто практикуват бързо ходене, са в по-добро здраве от тези, които не го правят.

Проучването, публикувано в американското списание за клинично хранене, се опитва да разнищи относителните опасности от липса на физическа активност и затлъстяване.

Затлъстели vs. неактивни

Изследователите са проследявали живота, навиците и здравословните показатели на 334 161 европейци в продължение на 12 години. Те са оценявали нивата на физическа активност и са отразявали всеки смъртен случай.

"Най-големият риск от ранна смърт е при хората, които са обездвижени и не извършват никаква физическа активност като тази тенденция е последователна за хората с нормално тегло, наднормено тегло и затлъстeлите", казва един от изследователите, проф. Улф Екелунд пред BBC News.

Той смята, че ако европейците поне малко се занимават със спорт, смъртността на Стария континент ще намалее с близо 7,5%, или с 676 000 смъртни случая, докато ако проблемът със затлъстяването се реши, то процентът на смъртност ще намалее едва с 3,6%.

Проф. Екелунд добавя: "Но аз не мисля, че това трябва да успокоява хората с наднормено тегло. Разбира се, ние трябва да се стремим да намалим затлъстяването, но аз мисля, че физическата активност трябва да се отчита като изключително важна стратегия за общественото здраве."

Ходенето пеш

Макар проф. Екелунд, който е базиран в Норвегия, да се занимава със ски-бягане и минимум пет часа седмично се отдава на енергични упражнения, той смята, че всичко, което е достатъчно да се трансформира здравето, е бързото ходене.

"Мисля, че хората трябва да си преподредят работния ден. Трябва да се стремят към двадесет минути физическа активност, еквивалентна на оживено ходене пеша - дали ще е по пътя за или от работа, или пък по време на обедната почивка, а защо не и вечер, вместо да гледате телевизия."

Болестите, причинени от бездействието и затлъстяването са до голяма степен едни и същи, като сърдечно-съдовите заболявания, например. Въпреки това, диабет тип 2 се свързва по-често със затлъстяването.

Коментирайки резултатите, Барбара Динсдейл от благотворителния Heart Research UK, заяви: "Това проучване отново подсилва важността на физическото натоварване, дори когато хората са с наднорменото тегло.

Промяната в начина ви на живот е добра новина за здравето на сърцето, но физическата активност е винаги по-лесно да се постигне и поддържа, без да носите допълнителния "багаж" на твърде многото килограми."