Древна тропическа култура от рода Пасифлора, даваща овални или с жълт или тъмно виолетов цвят, когато са узрели и достигат размери около 6-12 см.

Маракуята се отглежда заради сока, който често се добавя към други плодови сокове за аромат. За предпочитане са плодовете с гладка и блестяща кожа, но по-сладки са тези с груба и напукана.

Родината на екзотичния плод е Бразилия, но към настоящия момент се отглежда в Австралия, в почти цяла Южна Америка и Южна Африка.

Маракуята може да се отреже наполовина и да се яде ароматната му месеста част. Семената на този тропически плод са годни за консумация и обикновено се използват за украса на торти и други сладкарски изделия.

Кисело-сладкия сок на маракуята е ценен в кулинарията, но също така действа и много ободряващо, като намира приложение дори и във фармацевтиката и козметиката.

При покупка на този маракуя следва да се избират големите плодове с набръчкана тъмно виолетова кожа и сладки жълто-зелени семена. Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник около седмица.

Маракуя - полезни свойства

Месестата част на маракуята съдържа до 35-40% сок, като въглехидратното съдържание варира в пределите от 8.4 до 21.2%.

Белтъчините в тропическия плод представляват 2.2-3.0%, органичните киселини – 0.1-4.0%, минерални вещества – 0.8-4.2%, мазнини – 0.4-0.7%.

Маракуята е богата на такива макро и микроелементи като желязо, калий, фосфор, в нея се съдържат калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, йод, манган, мед, цинк и флуор.

Екзотичният плод е източник също така на витамин С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А, Н, К.

Маракуята способства за подобряване на чревната функция и оказва леко слабително действие. Освен това тези плодове стимулират отделянето от организма на пикочна киселина и са естествено антипиретично средство.

Маракуята се препоръчва на хора, които страдат от заболявания на пикочните пътища и на черния дроб, а също и при понижено кръвно налягане. Сокът от този екзотичен плод действа успокояващо и спомага за подобряването на съня.

Маракуята съдържа алфа хидроксикиселини, благодарение на които се подобрява хидратацията, еластичността и тонуса на кожата.

Тези съединения обикновено се използват при производството на различни козметични средства за предпазване от преждевременното остаряване на кожата от лошото кръвообращение.

Алфа хидрокиселините предотвратяват образуването на акне и омазняване на кожата, поради неправилната функция на мастните жлези.

Маракуята съдържа значителни количества витамини и полезни минерали богати на растителни влакна и вещества с антиоксидантна активност.

Диетолозите препоръчват консумацията на този екзотичен плод при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, пикочните пътища и за намаляване на теглото.

Също така маракуята има антимикробно, антипиретично и слабително действие, а също и понижава нивата на холестерола в кръвта, подобрява функцията на храносмилателната система и спомага за отделянето от организма на отложените в телесните тъкани пикочна киселина и други продукти от обмяната на веществата.

Екзотичният плод притежава и противовъзпалителни свойства, предпазва организма от вирусни инфекции, регулира нервната система.

А семената на маракуята, въпреки че са годни за консумация, действат като сънотворно. Маракуята съдържа гликозида пасифлорин, който осигурява успокояващото й въздействие върху целия организъм. От това съединение се произвеждат медикаменти със седативно действие.

Противопоказания

Не се препоръчва консумацията на този екзотичен плод за хората с предразположение към различни алергични реакции.