Лятото е най-доброто време, за да сме навън, на свеж въздух – на плаж, в планината или да стоим на басейна. За съжаление, понякога лятото на кожата се появяват участъци на възпаление, зачервяване със силен сърбеж.

Така може да се прояви алергия под форма на остра уртикария или на атопичен дерматит. Какво да правим, за да отстраним проблема бързо, как да определим причините за обриви?

Реакции на кожата през лятото

Освен от слънчеви изгаряния, през лятото кожата може да се възпали заради влияние на различни дразнители. Най-често това е алергия, раздразнение или влияние на сокове на отровни растения, животни. Някои от най-разпространените алергични обриви на кожата през лятото:

  • Атопичен дерматит;
  • Холинергична уртикария;
  • Слънчева уртикария;
  • Контактна алергия;
  • Фотоалергични реакции.

При всички тези увреждания на кожата възниква остро възпаление, зачервяване и сърбеж, които могат да се локализират на една част от тялото или да се засегнат големи площи.

Атопичен дерматит през лятото

През лятото е възможен атопичен дерматит, познат и като екзема – това е алергично възпаление на кожата със сърбеж и изразено зачервяване. Обриви е възможно да възникнат на всяка възраст, но особено често се наблюдават при децата.

Атопичният дерматит е с хронично протичане с периодични обостряния. Тези обостряния е възможно да особено мъчителни и остри през лятото. Жегата може да раздразни кожата – освен това усиленото отделяне на пот да доведе до загуба на влага, което да влоши състоянието на епидермиса.

Атопичният дерматит води до сухота, сърбеж и лющене, напукване. През лятото е необходима пълноценна грижа за кожата, за да се предотврати раздразнение и възпаление, а също и правилно да се подбират дрехи.

Борба с възпалението

В идеалния случай за намаляване на риска от увреждане и възпаление на кожата, трябва да се предпочитат памучни дрехи. Следва да се избягват синтетични влакна, които могат да усилят възпалението.

Няма нищо по-весело от това през лятото да се играе в басейна, но при атопичен дерматит, хлорът може да влоши състоянието на кожата, да стане суха и да се раздразни още по-силно.

Реакциите на хлорираната вода са сърбеж, зачервяване на кожата или уртикария – поява на сърбящи изпъкнали обриви.

И макар реакцията да е неприятна, най-вероятно това е раздразнение, а не истинска алергия. Но какво може да се направи за минимизиране на летните обостряния на атопичен дерматит?

След къпане в басейн в хлорирана вода е важно да се направи вана, за да се отмие потта и остатъците хлор по кожата, така раздразнението ще бъде по-малко.

След ваната или душа е нужно да се нанесе овлажняващ крем, и това следва да се направи веднага след излизане от ваната, докато кожата е влажна, за да съхрани овлажняването на епидермиса.

Развитие на уртикария

Други варианти на кожна алергия най-често възникващи през лятото – това са определени видове уртикарии – остра алергия, реакция от анафилактичен тип. Един от вариантите на обриви е холинергична уртикария.

Това са сърбящи мехури с бяло в центъра, предизвикани от жегата, отделянето на пот, физически упражнения и стрес. За да изчезне уртикарията е важно да се избягват действия, които да предизвикват нови обриви. Освен това за отстраняване на алергии от този тип могат да бъдат полезни антихистамини.

Рядко причина за обриви е слънчевата уртикария, възникваща при въздействие на кожата на слънчевите лъчи. Установено е, че тази реакция се предизвиква от различни дължини на вълната.

Обривът обикновено след престой известно време на сянка. За лечението на този вид уртикария са полезни антихистамини и слънцезащитни кремове с висок фактор

Ако след излагане на слънце внезапно възникне уртикария, е необходимо да се направи консултация с личния лекар и след това с алерголог. Алергията от този тип е опасна със своята непредсказуемост и преминаване в по-сериозни форми.

Контактна алергия

През лятото, когато отидем на поход в планината или при разходка в гората, е възможен контакт с някои растения, соковете на които дразнят кожата, формират раздразнение и предизвикват алергия.

Ако човек знае, че е бил в контакт с тези растения, е добре да се измие с топла вода, за да отстрани веществото, което е полепнало.