Щитовидната жлеза неслучайно се определя като главен диригент при функциониране на организма, тъй като отговаря за много процеси, дори и за обмяната на веществата.

Всякакви нарушения при нейното функциониране, синтез на недостатъчно количество щитовидни хормони води до най-различни неблагоприятни последствия.

Започва се с рязка смяна на настроението и се стигне до влошаване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Какви навици влияят на функционирането на този вътрешен орган и как го изменят за подобряване на собственото здраве?

Какви са навиците, които вредят на щитовидната жлеза

1.Строга диета с малко мазнини

Много тези, които се стремят да отслабнат, спират мазнините съвсем не без основание, тъй като ги обвиняват, че от тях трупат излишни мазнини.

Наистина, т.нар. трансмазнини, в изобилие съдържащи се в чипсове, маргарини, захарни изделия пагубно влияят на функционирането на сърдечно-съдовата система и ендокринната система, като предизвикват пристрастяване, а заедно с него и висок холестерол.

От тези мазнини, предизвикващи повишаване на нивата на холестерол, трябва да не се консумират изобщо, а полезните да се приемат. Благодарение на тях в организма се усвояват много витамини, макро- и микроелементи, необходими за нормалното функциониране.

Става въпрос за полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в големи количества в растителните мазнини, мазната морска риба, ядки, семена, млечни продукти, яйца и дори пшенични зародиши.

Прекаляване със соевите продукти

Ако храненето е бедно на необходимите за поддържане на нормална жизнена дейност вещества, това негативно се отразява на функционирането на всички вътрешни органи и системи, дори и на щитовидната жлеза.

При замяна на обикновеното месо със соя е важно да се спазва мярка, тъй като този продукт притежава антиреоиден ефект. Забавя се функцията на еднокринната жлеза, отговорна за функционирането на съдържащи йод хормони.

Когато човек яде соя и продукти от тях на практика всеки ден, това нарушава поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Разбира се, това съвсем не означава, че трябва да не се консумира соя изобщо. Това е полезен продукт, богат на белтъчини, въглехидрати, макро- и микроелементи, изофлавони.

3.Вредни навици – тютюнопушене

Един от най-разпространените навици е тютюнопушенето. Свикнали сме да мислим, че то нанася вреда само на дихателните органи. Но от многобройни изследвания се установява, че негативното влияние на тютюна и неговите производни се разпростира и към щитовидната жлеза.

Повишава се концентрацията на тиреоидните хормони, което може да доведе до хиперфункция на щитовидната жлеза, но това не е съвсем всичко.

Доказано е, че тютюнопушенето може да допринесе за формиране на множество автоимунни заболявания, а също и за мултинодуларна гуша, особено ако човек живее в район с недостиг на йод.

Проблемът е, че токсините на цигарения дим се натрупват в организма, особено ако човек живее в район с дефицит на йод.

Проблемът е, че токсините на цигарения дим се натрупват в организма, забавя се усвояването на йод, а едновременно с това се нарушава функционирането на щитовидната жлеза.

4.Прекаляване с кофеиновите напитки

До скоро кафето сред напитките, които бяха определяни като вредни, но впоследствие бяха реабилитирани.

Днес за ползата от кафето за организма знаят всичко, особено хората с умствено натоварване, на които помага да се ободрят, да подобрят концентрацията вниманието и паметта. Но както в случая с много други продукти, ползата или вредата от кафето до голяма степен се определя като от неговото количество, постъпващо в организма.

Чаша ароматно кафе е идеално начало на деня, но всяко следващо, особено ако са безброй много, ефектът е обратен.

Основна действащо вещество в напитката е кофеинът, който е известен със своето свойство да допринася за повишаване в организма на нивата на кортизол.

Излишъкът се отразява неблагоприятно на функцията на щитовидната жлеза, като се забавя обмяната на веществата.

5.Алкохол и щитовидна хормони – какво е влиянието

Още една не особено полезна напитка може да внесе своя негативен принос във функционирането на щитовидната жлеза и това е алкохолът. С повишено внимание спиртни напитки следва да се приемат от хората, които имат диагнози заболявания на щитовидната жлеза.