Най-важното е да не започваме да мислим веднага за наградата, която ни очаква накрая.

Изследователи от Лондонския кралски университет установиха защо повечето от нас си правят нереалистични планове, които са обречени на провал.

Защо наградата от постигането на целта не ни мотивира

При анализа на процеса на вземане на решения, психолозите разграничават 2 основни стадия.

Когато хората решават какво да правят, се мотивират от възнаграждението, което ги очаква, когато планът ще бъде реализиран.

Когато обаче започнат да привеждат своето решение в изпълнение, фокусът на вниманието се измества към тези трудности, които ги очакват по пътя към изпълнение на замисленото.

Здравият разум ни подсказва, че количеството усилия, които влагаме в изпълнението на задачи, е пряко свързано с размера на възнаграждението, което ни очаква накрая.

Както показват и икономическите експерименти, много често голямата награда е недостатъчна, за да могат хората упорито да продължават да се борят с проблемите по пътя към нея.

Не желаем да преодоляваме трудности по пътя към целта

Затова и пряка връзка между възнаграждението и необходимостта да се преодоляват трудности не съществува. Когато стане въпрос за работа, трудностите ни притискат, и се предаваме.

Например, решението да започнем от Новата година всяка сутрин да излизаме на разходка, за да водим здравословен начин на живот, това е отличен план.

Когато обаче в тъмното януарско утро звънне будилника, бъдещата награда под формата на красива и стегната фигура се оказва недостатъчна, за да ни събуди и да ни извади от леглото.

Ключ към постигането на поставената цел може да е промяна на последователността – в етапа на вземане на решения трябва да помислим колко и какви усилия са необходими за реализацията на плана.

За награда трябва да започнем да мечтаем само тогава, когато работата е вече започнала. По-добри са шансовете за успех, когато се наслаждаваме на самия процес, а не на финалната награда.

Така няма да губим мотивация по пътя към постигането на целта. Но е наистина трудно да се фокусираме върху пътя за достигането на наградата, необходимо е да се положат значителни усилия.