Малтийските лекари от Mater Dei Hospital смятат, че усложненията от морбили могат да доведат до развитие на хепатит, менингит и дори апандисит.

Морбили през последните години заради антиваксърските настроения набира сила.

Само през изминалата година от морбили са починали 110 000 души по целия свят, повечето от тях са деца до 5 години.

Антиваксърски настроения могат да доведат до сериозни усложнения

За първите 6 месеца на 2019 г. в Европа са били регистрирани 10 000 случаи на заболяването. Ефективна защита е имунизацията, която включва 2 дози ваксини.

Експертите описват 3 случаи на тежки усложнения, развиващи се на фона на заболеваемостта от морбили. Пациентите влизат в болница през 2019 г.

29-годишен мъж е ваксиниран само веднъж с тривалентната ваксина – морбили, паротит и рубеола.

Хоспитализиран е след 4 дни треска с втрисане и повръщане. На втория ден му откриват морбили, развива и хепатит. 

18-годишната неваксинирана срещу морбили британка, дошла в Малта по време на отпуск, търси лекарска помощ след 3 дни обриви на корема, лицето и крайниците и със суха кашлица, след това е поставена диагноза апандисит.Девойката прекарва в болница 2 седмици.

От морбили до хепатит – как може да се случи

Мъж на средна възраст търси лекарска помощ седмица след поставяне на диагноза „морбили” с болка в очите и с главоболие. Откриват му вирусен менингит.

Лекарите подчертават, че във всички 3 случаи вирусът на морбили е довел до значително отслабване на имунитета, което предизвиква и сериозни заболявания като хепатит, менингит и апендицит.

Това състояние може да продължи месец след началото на морбили и потиска способността на организма да се бори с други инфекции.

По време на епидемия рискът от развитие на тези усложнения се увеличава.

Авторите на проучването подчертават, че пълният курс на ваксинацията би защитил всички трима пациенти от усложненията на морбили, които се развиват вследствие на инфекцията.

У нас грипът отмина, но дневен ред е коронавирусът, който за малко да започне да стихва и масова паника обхвана Италия във връзка с огромния брой заразени.

Може би успокояваща новина на този фон е разработването на ваксина, която може да предпази от опасния вирус.