Ако пред нас стои перспектива за интимни ласки, сме готови на всичко, за да направим нужното впечатление на привлекателен непознат, така че да успеем да го вкараме в леглото.

Защо най-много лъжем преди да вкараме половинката в леглото

Статията на социални психолози от Изследователски център в Израел и Рочестърския университет бе наскоро публикувана в Списанието за експериментална социална психология.

Професор Хари Рейс и негови колеги проведоха 4 експеримента с участието на 634 израелски студенти и от двата пола.

Средната възраст на участниците е 25 години, всички те се определяли като хетеросексуални. Студентите на случаен принцип били разделени на 2 групи.

Първоначално участниците от първата група демонстрирали сексуални изображения, а участниците от втората контролна, неутрални картинки.

След това младите мъже и жени трябвало да общуват насаме с непознати представители на противоположния пол.

Те трябвало да следват зададен сценарий, съгласно който и двамата участници в общуването имали противоположни гледни точки по определен въпрос, например, да приемат ли предложение за работа в чужбина или не.

Оказва се, че на участниците, които непосредствено преди контакт с непознат или с непозната показвали разголени картинки, с голяма вероятност променяли своето мнение и в крайна сметка се съгласявали с противоположната гледна точка.

По-добро впечатление на противоположния пол

Изследователите смятат, че на подсъзнателно ниво те се надяват, че ще направят добро впечатление на противоположния пол и така шансовете за секс се повишават.

При други експерименти сексуалният стимул карал участниците да правят всичко възможно да се харесат на потенциалния партньор, да се представят в по-добра светлина и да лъжат за миналото си.

Повечето са готови да направят и да кажат всичко, за да установят контакт с привлекателни непознати. Когато се активизират части на мозъка, отговорни за сексуалността, сме с нагласата да се представим в най-добра светлина.

Когато се активизират частите на мозъка, отговорни за сексуалността, и да се представим в най-добра светлина.

Това означава, че говорим на потенциален партньор в леглото онези неща, които ни карат да изглеждаме в неговите очи много по-добри и способни. Не е случайна сентенцията, че най-добре се лъже преди секс и преди избори.