Появилите се спекулации в медиите за пребит почти до смърт по време на протеста в София при колоните на сградата на Министерски съвет, на 10 юли студент по право в Хага, като се твърдеше за упражнена тежка форма на полицейско насилие, частично бяха опровергани от снимка на официалната епикриза, издадена от УМБАЛСМ Пирогов, където е бил настанен младежът.

Леко сътресение на мозъка и без травматични увреждания

В заключението се посочва, че младежът е без травматични увреждания както на органите в коремната кухина, така и на гръдния кош, установена е повърхностна травма на главата, както и натъртване на коляното.

За това бе съобщено и от СДВР още на 11 юли, като се предполага, че тези сравнително леки травми може да са възникнали при задържането на студента.  

Снимката изглежда да е оригинален документ, тъй като се виждат подписите на Началника на клиниката по Неврохирургия в УМБАЛСМ Пирогов.

Освен това младежът напуска болницата по собствено желание 2 дни по-късно, което предполага, че състоянието му не е толкова тежко, колкото се описваше от някои медии.

Разпространяваше се и снимка, която впоследствие се оказа стара, на тежко пострадал младеж при сблъсък между футболни агитки преди няколко години, което още повече засили напрежението сред участниците в протеста, а скандализира останалите, които го наблюдават.

Резултатите от проверката в СДВР се очакват утре, 21 юли

Според твърдения на семейството на студента, а и на самия него, той бил удрян и ритан от полицейски служители, като към момента все още тече вътрешна проверка в СДВР, като премиерът обеща, че следва да приключи до вторник, тоест до 21 юли.

Съмненията относно това до колко тежки са травмите на младежа от осъществения полицейския произвол възникнаха след телевизионно интервю, което той даде пред една от националните телевизии.

По лицето му не се виждаха следи от травми и формиралите се вследствие на тях хематоми, които изчезват след най-малко 2 седмици, а интервюто бе около седмица след твърдяното полицейско насилие.

Макар и в епикризата на младежа да няма данни за нанесени тежки травми от служители на СДВР, то той за кратко време се превърна в медийна звезда и герой на протеста, след като и от национална телевизия го поканиха да дава интервюта.