Испански учени установиха нов ранен симптом на коронавируса. За това се говори в статия, публикувана на 15 юли в списание JAMA Dermatology.

Касае за обрив на лигавицата на устната кухина, която се появява при някои няколко дни преди другите симптоми на COVID-19.

Как учените установяват новия симптом на COVID-19

Испанските изследователи решават да проведат собствено проучване, след като се запознават с наблюденията на болни от COVID-19 на техни колеги от Италия, които съобщават за обширна уртикария, мехури като при варицела и еритематозни обриви, характеризира се с интензивно зачервяване на кожата.

Към настоящия момент не е било известно, свързани ли са кожните проявления непосредствено с новия коронавирус, или пък са следствие от приема на медикаменти или признак на вирусна инфекция.

За да отговорят на този въпрос група испански учени решават да проверят болните с COVID-19 за наличие на енантем, увреждания на устната кухина.

Енантемът – това са малки белезникави, с червени по краищата петна. Те се разполагат по лигавицата на устните и на венците.

В изследването участват 21 души с потвърдена положителна проба за коронавирус и с кожен обрив, заради който те се обръщали към дерматолог.

В резултат на изследванията на устната кухина се установява, че при 1/6, 29%, имали енантем. Възрастта на тези болни била от 40 до 69 години, 66% от тях, 4-ма души били жени.

При двама от болните обривът се появява 2 дни преди и 2 дни след установяване на уврежданията на другите симптоми на COVID-19.

Авторите на статията подчертават, че резултатите от техните изследвания са на базата на малък брой участници и липса на контролна група.

Наличието на енантем може да указва вирусна природа на тези обриви.

Какви симптоми се срещат най-често у нас

По данни на здравното ни министерство основните симптоми на коронавируса у нас са на първо място високата температура, затова и по входовете на немалко сгради на институции се мери температура.

Кихане, суха кашлица и затруднено дишане също са в списъка на характерните симптоми. Аналогични са симптомите при грип и настинка.