Пълноценния сън е един от най-важните компоненти за добро здравословно състояние. Макар и да не осъзнаваме, липсата на качествен сън може да се превърне в рисков фактор за възникването на много сериозни заболявания. В някои случаи, влошеният сън може да навреди на пълноценното качество на живот и да наруши дейностите през деня.

Днес ще поговорим, за едно сериозна хронична патология на съня.

Как протича нормалният здрав сън

90% от хората имат физическата нужда да спят между 7 до 9 часа. През тези часове се преминава през 5-6 цикъла на съня, като всеки е по около 90 минути.

Реално, фазите на съня са 4, като те се повтарят последователно през нощта, в зависимост от това колко продължителен е съня.

Първите три фази след заспиването се обозначават като бавно-вълнов сън. „Кулминацията на вечерта“ е т.нар REM – фаза. Обозначава се още като фаза на бързи очни движения. През тази фаза човек сънува, а  тялото  е в положение на т.нар. псевдопарализа, която ни възпира от това, физически да реализираме сънищата.

Сънят се контролира от сложна система, разположена в мозъка, с помощта на специални молекули, наречени невротрансмитери.

Какво е нарколепсия

Нарколепсията е хронична болест, която нарушава съня. Най-характерната проява е силната сънливост през деня, която може да прерасне във внезапни пристъпи на заспиване. Доста често, нарколепсията се проявява с загуба на мускулен тонус, доста често, предизвикана от силна емоция. Това състояние е по-познато в медицинските среди като катаплексия.

Разбира се, нарколепсията е съвкупност от различни симптоми, които ще опишем малко по-долу.

Как се проявява

По-горе, вече споменахме за основните симптоми, а именно прекалената дневна сънливост и катаплексията. Тези периоди на заспиване през деня (или дрямки) могат да са с продължителност от няколко минути до цели часове.

Интересно е, че макар пациентите да са много сънливи през деня, те не могат да поддържат нормален сън през нощта, като се оплакват от трудно заспиване в последствие.

Халюцинациите и сънната парализа са, също, доста често срещани съпътстващи симптоми.

 Хората, страдащи от това заболяване се концентрират трудно, имат нарушена памет и са възпрепятствани от нормалния ритъм на живот. Те не могат да шофират и да се занимават с отговорна работна дейност, както и да извършват тежък физически труд.

Препоръчително е те да се съпровождат от придружител, когато са навън, особено в по-тежките фази на болестта.

Има ли лечение

Болестта се третира, главно, медикаментозно. Предписват се главно стимуланти.

В последните 10 години, натриевият оксибат, беше обявен за най-ефективното средство за преодоляване на нарколепсия и катаплексия, но все още, този медикамент не е наличен в нашата страна.