Знаете ли как да се предпазите от UV лъчите и от какви грижи се нуждае кожата ви през горещите летни дни?

Днес има много информация, която ни разкрива как трябва да поддържаме и предпазваме кожата си в разгара на лятото, когато сме най-активни и когато сме изложени продължително време на слънчевите лъчи.

Ползите от употребата на слънцезащитните кремове са добре известни, те ни помагат да понижим риска от рак на кожата и да предотвратим появата на досадни бръчки, тъмни петна и други признаци на преждевременното стареене. Прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи, без предпазни мерки може да бъде опасно за кожата ви.

Предварително нанесете слънцезащитния крем

Жанет Граф е известен асистент професор по клинична дерматология в медицински център „Mount Sinai“ в Ню Йорк. Тя съветва, че нанасянето на слънцезащитния крем трябва да започне 30 минути преди да изложим кожата си на продължително слънцестоене. Според нея по този начин ще дадем време на кожата да абсорбира защитния крем и ще я предпазим от първоначалното излагане под слънчевите лъчи, когато кожата е най-уязвима.

Използвайте защитен крем за областите от тялото, които са изложени на слънце

Ракът на кожата може да засегне цялото ви тяло, затова е препоръчително да предпазите всяка част, която е изложена по продължително на слънце. В противен случай, ако имате бански или други връхни дрехи намажете откритите зони внимателно, за да не пропуснете някоя зона“, казва Ноел Шербер, дерматолог за склеродермия в център „Джон Хопкинс“.

Според нея, за да сте напълно сигурни, че сте покрили всяка част от тялото си със слънцезащитния крем е най-добре да започнете да го нанасяте вкъщи пред огледалото, като започнете от горе-надолу и се уверите, че сте покрили всички трудно достъпни места като гърба и краката.

„Точно както останалата част от кожата ви, устните също са изключително уязвими към ултравиолетовите лъчи и употребата на слънцезащитни продукти върху тях е задължителна“ казва д-р Жанет Граф. Не се препоръчва нанасянето на едно и също слънцезащитно средство върху устните и тялото, понеже освен че няма да има дълготраен ефект ще има и странен вкус.

Намажете с балсам за устни, обогатен със SPF, който е с по-плътен слой и има по-дълготраен ефект. Д-р Граф съветва балсамът за устни да се нанася по-често от слънцезащитен крем върху тялото, понеже когато говорим, пием течности или се храним деликатно го премахваме.

Сигурни ли сте, че сте предпазили всички ключови зони на тялото?

За съжаление не винаги се сещаме да намажем всички ключови места на тялото си със слънцезащитен крем. Голяма част от очевидните зони остават незащитени като пръстите на краката и ходилата, петите, подмишниците, врата под линията на косата, връхната и задната страна на ушите, носа, клепачите и вътрешния горен край на ръцете.

Как да изберем правилните слънцезащитните продукти, за да сме сигурни, че тялото ни е защитено, когато сме мокри или се изпотяваме?

Прочетете внимателно дребния шрифт на етикетите на слънцезащитните кремове, за да се уверете, че сте избрали подходящ продукт, особено ако тялото ви е изложено продължително време на слънце. Уверете се, ще защитени през цялото време, а продуктът е водоустойчив при плуване или други дейности, при които изразходвате много енергия и се изпотявате.