Вероятно много често сте чували за полезните свойства на фибрите и правилото, че трябва да бъдат част от хранителния ви режим, но какво всъщност не знаете за фибрите?

Фибрите са отосновно значение за правилното функциониране на храносмилателната и отделителната ни система. Те представляват растителни въглехидрати и често се срещат с названията влакнини, баластни вещества или растителни влакна. Фибрите не се усвояват напълно от организма, но подобряват работата на стомашно-чревния тракт,подобряват детоксикацията на тялото и ускоряват метаболизма.

Фибрите могат се извлекат само от растителни продукти като житни растения, зеленчуци, плодове и ядки. Фибрите не могат да се извлекат от животинско месо или млечни продукти. Храните, които съдържат повече мазнини имат малко фибри, а богатите на растителните влакна храни не съдържат никакви мазнини.

Фибрите са две основни разновидности – разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри помагат на хранителните остатъци да се придвижат, чрез храносмилателната система. Има и някои видове разтворими фибри, които имат благоприятен физиологичен ефект.

Едно от най-добрите свойства на фибрите е способността им да понижават нивата на лошия холестерол (LDL). Отлични източници на фибри са овесените трици и бобовите култури.

Трудно е да се определят конкретните ползи за здравето от богати на фибри храни, понеже съдържат биологично активни фитохимикали и антиоксиданти. Ако добавите повече фибри в диетата си може да понижите кръвното си налягане, да намалите риска от рак на гърдата, да контролирате нивата на глюкозата в кръвта и да подсилите имунната си система.

Голяма част от американското население, консумира около 15 грама фибри на ден, въпреки че препоръчителната дневна консумация е 38 грама на ден за мъжете между 19 и 50-годишна възраст, 25 грама за жените в същата възрастова група. Препоръчителното количество намалява при мъжете и жените, които са прехвърлили 50-годишна възраст.

Препоръчително е да се избягва прекалената консумация на фибри, понеже може да доведе до храносмилателни смущения, въпреки това, ако организмът ви може да понесе повече от тях, може да ги консумирате на воля.

Фибрите имат растителна основа, но може да си ги набавите по различен начин. Например, белият хляб от рафинирано брашно съдържа само една трета от влакната в пълнозърнестия хляб, а кафявия ориз съдържа почти шест пъти повече фибри от белия ориз. Отлични източници на фибри са овесено брашно, боб, грах, краставици, домати, моркови, целина, марули, тиквички, ягоди, круши, манго, сини сливи, боровинки, смокини и много други. Освен това бобът и грахът съдържат скорбяла и е препоръчително да бъдат добавени към здравословната ви диета, за да контролират нивата на кръвната глюкоза.

Когато попаднат в дебелото черво, благодарение на бактериалната ферментация фибрите се разграждат и образуват полезни за нормалната чревна функция мастни киселини. Изследвания показват, че могат да предотвратят развитието на рак на дебелото черво.

Диетите, които са богати на фибри помагат при сърдечно-съдовите заболявания, понеже забавеното им разграждане от организма е причина за по-бавно повишаване на кръвната захар, което е от изключителна важност за хората, които страдат от диабет.

Ако добавите фибри в менюто си е много вероятно да почувствате ситост и да предотвратите постоянното чувство на глад, което ще ви помогне да регулирате проблемите си с теглото.