В това отношение надминават кашуто, шам фъстъка и фъстъците.

Яденето само на 14 грама орехи дневно дава възможност да се трупат по-малко килограми.

До това заключение стигат американски учени, като сравняват данните за хранителния режим на около 150 000 свои сънародници.

Орехите забавят трупането на килограми при напредване на възрастта

Трупането на килограми с напредването на възрастта безпокои не само американците, но и хората по цял свят.

Американски учени решават да изяснят как яденето на различен вид ядки, и фъстъци, макар и да се отнасят към бобовите, влияе на темповете на трупане на излишни килограми.

За тази цел са използвани данни от 3 мащабни изследвания на хранителните режими на американци, които са проведени в периода от 1986 до 2011 г.

Общо в тях участвали около 145 000 души, голяма част от които били жени – около 117 000.

Анализирало се как се променя теглото на участниците, а също и фактът, колко и какви ядки ядат редовно – орехи, шам фъстък, кашу и други. Също учените направили оценка и на физическата активност на участниците.

Оказва се, че в периода от 1991 до 2011 г. американците започват да ядат повече ядки – средно от 2 до 14 грама. Това съвпада с по-бавното трупане на килограми от участниците в експеримента.

Анализът на данните по отделни видове ядки показва, че най-бавно напълнявали тези участници, които ядели орехи.

Фъстъченото не забавя, но и не ускорява трупането на килограми

С тези, които обичат да похапват фъстъчено масло почти нищо не се случило, те не започнали бързо да свалят килограми, но и не напълнявали с бързи темпове.

Отделно се отбелязва, че доколкото изследването е наблюдателно, точна причина защо участниците започват по-бавно да трупат килограми, не може да се определи. Но авторите забелязват, че резултатите са сходни с тези от проведени преди това проучвания.

Предполага се, че участниците трупат по-бавно килограми, тъй като орехите са доста твърда храна. За дъвчене отива много енергия, и на човек му остават по-малко сили да яде не толкова полезни храни. 

Съдържащите се в орехите фибри по-дълго се задържат в стомаха и човек по-дълго се чувства сит.

Още една причина може да бъде в това, че влакната от тези ядки се свързват с мазнините в стомаха, и така по-бързо се отделят от организма.