Тялото на човек постоянно издава някакви звуци – къркорене, хрущене, пукане, свистене. Едно от тях е оригване.

Това е нещо съвсем обичайно след обилна трапеза, а също се случва при поглъщане на въздух заедно с храната, ето защо е препоръчително бебета да се държат в изправено положение известно време след хранене.

При някои хора обаче оригването може да е с лоша миризма, причината за което е различни нарушения в организма.

Причина за оригване с миризма на развалено

Неволното оригване може да постави човек в неприятна ситуация, а ако е с неприятна миризма, тогава още е още по-неприятно.

Това остава отпечатък върху качеството на живот, потиска човек и го принуждава да страни от околните. Защо възникват подобни звуци с неприятна миризма?

Стомашно-чревният тракт не престава да функционира, придвижва, смила и усвоява храната. Оригването е доказателство, че се извършва храносмилане.

Нарушение във всеки етап на този процес може да предизвика застой, следствие на който е ферментация и гниене на хранителните продукти, при които процеси се отделя сероводород. Затова се отделят и газове с миризма на развалени яйца.

При образуване на сероводород участват както нормалната чревна микрофлора, така и патогенните микроорганизми, например, Хеликобактер пилори и чревна ламблия.

Болести, при които е възможно оригване на развалено

Неприятното оригване е симптом на цяла съвкупност от заболявания, сред които:

  • Стомашна диспепсия – наричат я още ленив стомах, при недобро храносмилане човек много често усеща гадене, тежест и други неприятни симптоми;
  • Язва, гастрит – възпалената лигавица понижава секреторните функции на стомаха, което се последва оригването с миризма на сероводород. С този синдром често се съпровождат други симптоми – диария или запек, болка в областта на епигаструма;
  • Стеноза – за това състояние е характерно свиването на стените на стомаха, намаляване на тяхната подвижност, а това забавя придвижването на храната и предизвиква застой на стомашно-чревния тракт;
  • Панкреатит – сериозно заболяване, при което възникват проблеми с образуването на ензими. Отслабва перисталтиката, възникват и други нарушения, свързани с болки в стомаха, повръщане, поява на усещане за тежест в стомаха;
  • Ламблиоза – това е паразитно заболяване, което се предизвиква от паразитите ламблия. Те засягат много тъкани и органи, сред които и храносмилателните.
  • Други заболявания – сред тях са холецистит, болест на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, рак на стомаха и други.

Какво да правим при оригване с лоша миризма

Ако процесът на оригване се наблюдава рядко и не се съпровожда с неприятна миризма, то няма за какво да се безпокоим. Честото ароматно „оригване” е признак на патология, изискваща медицински изследвания.

Достатъчно е само да се преразгледа собствения си хранителен режим, да спрем да ядем мазна, пържена, калорична храна, за да могат естествените оздравителни механизми на организма да се задействат. В някои случаи тези мерки не са достатъчни.

Необходимо е комплексно лечение и то трябва да се назначи само от специалист.

С пробиотици и пребиотици може да се лекува неприятното оригване

Учените от катедрата по детска гастроентерология на университет в Турция забелязват, че добрите резултати при лечение на синдрома на раздразненото дебело черво при деца, често съпровожда си с неприятно оригване, често се съпровождат с приложението на про- и пребиотици, а също и синбиотици.

Учени от Институт по неврогастроентерология в Израел и Лондонския институт по медицина и стоматология /Великобритания/ установиха, че добър ефект при лечението на неприятното оригване дава и когнитивно-поведенческата терапия.

Във всеки случай трябва да се потърси консултация с личния лекар, предвид ограниченията, които налага противоепидемичната обстановка, е добре това да стане по телефона.

Съгласно новите заповеди на здравния министър задължително преди посещение на личния лекар се записва час по телефона.

У нас извънредното положение не тласна развитието на телемедицината, при която прегледа се провежда чрез видеовръзка с лекаря или съответно със специалиста.

Остана да се прилага препоръката с описание на симптоматиката по телефона и евентуално препоръчване на подходящи лекарствени препарати.