Мъжете не трябва да се страхуват от сватба, тъй като щастливият брак е гаранция за тяхното здраве и дълголетие. Женените мъже живеят по-дълго и остават бодри и активни до дълбока старост.

Някога Сократ е съветвал мъжете да се женят. Неговото предвиждане било, ако попаднат на добра жена, то ще станат щастливи, ако пък е лоша, тогава ще се превърнат във философи.

Да си философ или просто щастлив, кое е по-добре, по тази тема може дълго да се спори, но сега знаем точно – при добра жена мъжът има всички шансове да остане в добро здраве до дълбока старост и да живее по-дълго.

Правят ли семейните отношения мъжете по-здрави

Какво показват най-новите изследвания

В базово изследване на тази тема участвали над 127 000 души, и резултатите от него показват, че като цяло женените мъже са по-добро здраве от заклетите ергени или разведените.

Продължителността на живота на тези, които имат постоянна партньорка, е по-дълъг. И тези, които се женят, след като навършат 25 години, са в по-добро положение от оженилите се по-рано.

Колкото по-дълго мъжът е женен, толкова повече са предимствата в сравнение с тези, които не са женени. Японски учени съобщават, че неженените мъже умират 3 пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания от жените.

Интересен факт е, че изследване от 80-те години показва, че рискът от исхемична болест на сърцето при мъжете е по-нисък, ако жената е без висше образование.

21 век обаче променя картината, и научни трудове от 2002 г. и 2009 г. показват обратна връзка – с колкото по-добро образование е жената, толкова по-малка е вероятността мъжът да развие сериозни усложнения на исхемична болест на сърцето.

В съвременния свят умните жени спомагат сърцето на техния мъж да е в добро здраве.

Що се отнася до онкологичните заболявания, то при тях зависимостта е различна – не е ясно как самият факт на брака влияе на появата на рак, но женените мъже са с по-големи шансове да получат своевременно лечение, и следователно да живеят по-дълго.

Семейният живот много благотворно се отразява и на психическото здраве. Женените мъже са с по-нисък риск от появата на депресия, те по-често са удовлетворени от живота си по време на пенсия.

Техните когнитивни функции са по-добри, а шансовете да се разболеят от болестта на Алцхаймер по-ниски.

Що се отнася до венерическите заболявания – овдовяването повишава риска от заразяване с болести, предавани по полов път, но не е и при жените. Възможно е овдовелият мъж по-лесно да си намира половинка от жената в същото положение.

Мъжете са по-уязвими

Жените като цяло живеят по-дълго от мъжете, закономерно те по-често остават и вдовици. Изследователи от Калифорния установяват, че мъжете приемат загубата на своята спътница в живота много по-тежко.

Изследване на над 12 000 семейни двойки показва, че жените, надживели своите мъже, живеят доста години по-дълго и като цяло остават по-здрави от овдовелите мъже.

Смъртта на жената повишава вероятността от заболявания и инвалидност при преживелия съпруг. Това според лекари от Харвард доказва, че мъжете са по-уязвими от жените. Когато са сами, се влошават хранителните им навици и често се оказват в социална изолация.

Последната също способства за увеличаване на смъртността сред самотните мъже.

Време ли е за гражданското

Свързано ли е подобряването на здравословното състояние с официален брак, или влияе наличието на постоянна половинка? Ако вярваме на учените, вярно е и едното, и другото.

Ако бракът обаче е нещастен, то честите конфликти стимулират образуване на хормони на стреса – например, на адреналин, който повишава кръвното налягане.

Активира се образуването на белтъци цитокини, които са свързани с възпалителни процеси. Затова при разведените мъже възпалителните маркери са по-високи.

Важни са и поведенческите фактори – ергени, овдовели и разведени мъже се хранят по друг начин от женените, по-рядко спортуват, по-често пушат, прекомерно пият и участват в рисковани активности.

Женените водят по-здравословен начин на живот, редовно получават медицинска помощ, включително и профилактична.

Тези мъже, които живеят сами, трябва по-внимателно да се отнасят към своето здраве, да се грижат за себе си, да се хранят правилно, да обръщат внимание на здравето и да ходят по-често на лекар.