Лечението на различни заболявания, както се казва с природни ресурси днес придобива все по-голяма популярност. Постоянно се появяват нови методи за оздравяване и дори с най-страшните заболявания. Много от тях са напълно неочаквани за обикновените хора. И най-ярък пример за това е орнитотерапията. Лечението с птичите песни – методика, предизвикваща много въпроси, що се отнася до това какво представлява. Ще се постараем да отговорим на част от тях, като определяме какво е това орнитотерапия, как пеенето на птиците въздейства на организма и какво влияние върху здравето оказва действително.

Какво е това орнитотерапия?

Представете си, че сте оказали в гората, и на фона на пълна тишина до вас достига прекрасното пеене на птици… Приятно е, не е ли истина? Именно такова приятно прекарване на време се нарича и най-добрият отдих за душата.

Отпускащите и успокояващите свойства на пеенето на птичите песни са забелязани още далечните предци. Днес с детайлното изучаване на пеенето на птиците се занимава отделно направление на алтернативна медицина, именувано орнитотерапия.

Въздействието на птичите песни върху човешкия организъм и било първоначално забелязано от американския еколог и орнитолог Питер Брае.

Според него пеенето на птиците трябва да ежедневно да присъства в живота на всеки човек, тъй като оказва най-положително въздействие и на душата, и на ума.

Тези възгледи се споделят и от Джон Китс, орнитолог от Великобритания, отбелязвайки, че заедно с душевното спокойствие птичето пеене носи също и значително подобряване на здравословното състояние.

В наши дни около орнитотерапията се водят бурни спорове. Но специалистите от това направление в медицината, към която е насочено, изобщо не го признават, други активно използват за лечение на различни заболявания.

Така, например пеенето на птиците е официално призната методика в страни като Холандия и Австралия. Холандските орнитотерапевти практикуват този метод в кардиологичните центрове, а австралийските лекуват с помощта на пеенето на птиците – заболявания на опорно-двигателния апарат.

Според изследователи от Националния фонд на Великобритания, само 5-минутното прослушване на птичето пеене позволява на човек да се отърве от депресивното състояние, предизвикано например от настъпването на настоящия есенен дъждовен период.

Всякакви звуци от външния свят се възприемат чрез ушната мида. Грубо казано, звукът преминавайки през вътрешното ухо, се преобразува в електрически импулси, а след това с участието на рецепторите попада в слуховата кора на главния мозък.

Това предизвиква верижна реакция, и в комплекс с активираните участъци от главния мозък създава звуковия образ.
Доказано е, че пеенето на птиците положително въздейства на психоемоционалното състояние на човека.

Освен това орнитотерапевтите смятат, че благодарение на специфичните виброрецептори на кожата, изследваните звуци на живата природа оказват обезболяващ ефект.

Подобно действие позволява на птичето пеене да лекува, например главоболие.

Следва да се отбележи, че според резултатите от изследванията, децата най-добре възприемат различни звуци, в сравнение с възрастните.

Това е обусловено от факта, че децата са с повече слухови нервни клетки, които възприемат звуци с високи честоти.

От какви болести избавят пернатите лекари?

Пеенето на всяка птица е неповторимо. Съответно и въздействието на един или друг пернат лекар върху организма се оказва различно:

• Пеенето на славеите осигурява прилив на бодрост и позволява да се отървем от депресията
• Чучулигите, а също и канарчетата са идеален начин за нормализиране на сърдечния ритъм и за избавяне от аритмия.