Специалистите все по-често говорят за нов вид хранително разстройство – натрапчив стремеж към здравословно хранене.

Кога и защо здравословните навици се превръщат в невроза, наречена орторексия?

Диагнозата „нервна орторексия“ към настоящия момент не е включена в официалния списък на заболяванията МКБ-10 и DSM-IV, но все по-често се среща в научни публикации на лекари и психотерапевти.

Теория въз основа на личния опит

Американският лекар Стив Бретман в своята книга „Какво е това орторексия? “ разказва за собствения си опит, който го подтикнал да въведе нов термин в употреба.

През 70-те години на миналия век Бретман се присъединил към вегетарианска комуна, където било прието придържането към много строги ограничения в храненето. Например, плодовете и зеленчуците следвало да се употребяват веднага след тяхното „откъсване или събиране“.

Разбира се, абсолютно забранени били месните и много други хранителни продукти. Това прекомерно съсредоточаване върху храненето довело до това, както пише самият автор, той станал „самотен и обсебен“.

Именно тези проявления са в основата на теорията, която създал Бретман. Той предложил терминът „орторексия“ да се използва за описание за нервното разстройство, изразяващо се в принудителен стремеж за консумация единствено на правилните храни.

Храната за орторексика престава да бъде просто храна, това вече е идеология. Търсенето на правилните храни и спазването на необходими ритуали при прием на храна придобиват за този човек особен смисъл.

Орторексията – това е невроза

Както и всяка друга невроза, орторексията започва да пречи на ежедневието на човека. Възниква натрапчивост, зацикляне върху една тема, на тази основа започва и нарушаването на отношенията с близките. Поведението на орторексика до известен степен наподобява на околните това на човек, попаднал под влиянието на религиозна секта.

Самата концепция за здравословно хранене може и да се различава, но най-често орторексиците категорично отказват всякаква сладка, солена и мазна храна, внимателно следят в продуктите, които купуват да няма изкуствени съставки, ГМО, глутен, консерванти и др.

Каквато и да е съвкупността от ограничения, то те се издигат в култ и стават абсолютно задължителни. Несъблюдаването им предизвиква силна тревога и чувство за вина.

Орторексия – характерни симптоми

Стивън Бретман описва няколко ключови симптома на това хранително разстройство

• Съставът на храната се оказва много по-важен от нейния вкус, при избор на хранителни продукти в магазина, човек престава да се ориентира по своите вкусови предпочитания и напълно се отказва от любимите му някога храни.

• Размишленията върху правилно хранене и избора на хранителни продукти отнемат на човек повече от 3 часа на ден, като това време включва и търсенето на информация за съответния набор от храни в Интернет.

• Внимателно планиране на менюто за няколко дни напред и стриктното му спазване.

• Отказ от хранене, когато човек е на гости, в кафета, ресторанти поради невъзможността му да се убеди в наличието на правилния състав и способ за приготвяне на съответните ястия.

• Темата за здравословното и нездравословното хранене предизвиква много емоции, като другите житейски теми минават на втори план.

• Взискателност и дори жестокост по отношение на собствената личност по отношение на храненето до прилагането на специално измислени самонаказания за нарушаване на правилата.

Ако при вас са налице повече от 3 от горепосочените симптоми следва да се обърнете към психотерапевт.