Косата ви капе необратимо и вие сте в паника, че бързо ще оплешивеете?

Много хора, предимно мъже, страдат от този проблем. В предишна статия ви разказахме за най-разпространените причини за косопада. Но ето още 11 възможни причини, които водят до загубата на коса.

Недостатъчно витамин B

Дори и по-рядко срещана причина, липсата на витамин B също може да доведе до косопад.
Какво да направим? Подобно на анемията, приемането на прости хранителни добавки може да реши проблема. Смяна на хранителния режим може да има същия резултат.

Можете да набавите витамин B от нецитрусовите плодовете, рибата и някой зеленчуци. Здравословният начин на хранене и приемането на достатъчно протеини и мазнини от продукти като риба, плодове, зеленчуци и ядки ще се отрази благотворно на вашата коса.

Автоимунен косопад

Или познат още като алопеция ареата, който е резултат на свръхактивност на имунната система. „Тялото се обърква и имунната система атакува космите като чуждо тяло” казва д-р Гласхофър.

Какво да направим? Първото лечение на този проблем са стероидните инжекции. Могат да се използват и други медикаменти. Симптомите могат да са непредсказуеми, опадалата коса може да порасне отново и след това пак да окапе.

Лупус

Наречен още лупус еритематозус е друга автоимунна болест, която може да причини косопад. Причината за нея отново е хиперактивност на имунната система. За съжаление косата, загубена по този начин, не се възстановява.

Какво да направим? Ако оплешивяването е слабо, можете да опитате с нова прическа и така да замаскирате следите от проблема. Късата коса е по-здрава от дългата и може по-лесно да прикрие плешивите петна.

Драстична загуба на тегло

Внезапното отслабване е вид физическа травма, която може да доведе до косопад. Това може да се случи дори и ако отслабването като цяло е добро за вас.

Самият процес създава стрес за тялото или неправилното хранене може да доведе до витаминозна или минерална недостатъчност. Подобни симптоми, свързани с отслабване, могат да са признаци на заболявания като анорексия или булимия.

Какво да направим? Д-р Хамъндс казва: „Внезапната загуба на тегло стресира организма и ще изминат минимум шест месеца, преди косопадът да спре и косата да се възстанови.”

Химиотерапия

Някои от медикаментите, използвани при химиотерапията, могат да доведат до косопад. Д-р Гласхофър твърди: „Химиотерапията е като ядрена бомба – разрушава бързо делящите се клетки. Това означава раковите клетки, но също така и тези на косата.”

Какво да направим? Веднъж щом химиотерапията спре, косата ви ще порасне отново, въпреки че може да смени типа си (например да е къдрава, ако преди е била права) или цвета си. Изследователите работят върху изнамирането на други лекарства за третирането на рака – такива, които няма да имат подобни и други странични ефекти.

Поликистоза на яйчниците

Това представлява друго заболяване, предизвикващо дисбаланс на мъжките и женски полови хормони. Излишък от ендрогени може да доведе до поликистоза на яйчниците, напълняване, промяна в менструалния цикъл, както и косопад.

Какво да направим? Лечението на този тип заболяване може да коригира хормоналния дисбаланс и да помогне за възстановяването на косата. Лечението може да включва диета, физически упражнения и дори приемане на противозачатъчни.

Антидепресанти и медикаменти за разреждане на кръвта

Различни видове медикаменти също могат да провокират косопад. Сред тях са определени лекарства за високо кръвно, познати като бета-блокери. Сред медикаментите, които могат да доведат до косопад са също метотрексат, използван за лечение на ревматизъм, литий, ибупрофен и някои антидепресанти.

Какво да направим? Ако лекарят ви разбере, че един или повече от приеманите от вас медикаменти причинява косопад, говорете с него за намаляване на дозата или смяна на самия медикамент.

Екстравагантни прически

Различни прически и козметични промени на косата с течение на времето могат да доведат до косопад. Подобни операции включват стегнати плитки, използване на преси за различни форми, както и химикали за изправяна на косата, терапии с горещи масла и др. Някои от ефектите може да са необратими.

Какво да направим? Препоръчва се подобни операции да се избягват. Освен това е добре да използвате подходящи шампоани, да оставяте косата си да изсъхне по естествен начин и да намалите употребата на маши за къдрене или изправяне.

Трихотиломания

Трихотиломанията или импулсивното скубане на косми кара хората спонтанно да си скубят косата. Това е вид тик, човекът постоянно върти и скубе косата си. Това, за съжаление може да доведе до косопад.

Обикновено трихотиломанията започва на възраст около 17 години и е много по-често срещана при жените, отколкото при мъжете.

Какво да направим? Употребата на антидепресанти може да помогне, както и поведенческа терапия е друга опция.

Стареене

Не е нетипично косата да изтънява и пада при жени над 50 или 60 годишна възраст. Експертите не са сигурни за причините за това явление.

Какво да направим? Лекарите не препоръчват лечение на този проблем. Това означава, че жените могат да използват козметични средства като шалове, перуки и прически, за да прикрият белите петна.

Анаболни стероиди

Ако приемате анаболни стероиди – като тези, използвани от някои спортисти за увеличаване на мускулната маса – можете да предизвикате косопад. Те могат да имат същия ефект както и поликистозата на яйчниците.

Какво да направим? Проблемът трябва да изчезне след като спрете приемането на препаратите.