Ротавирусната инфекция е основна причина за стомашно-чревни разстройства в ранна детска възраст. За разлика от останалите чревни инфекции, най-често децата боледуват пролетта и зимата.

Специфична терапия за тази вирусна инфекция за сега не е разработена. Защита срещу ротавирусна инфекция може да осигури само ваксината.

Повече от половината от всички случаи на диария при децата до 5-годишна възраст се предизвикват от ротавируси – през зимата повече от 80%. Заболяването се предизвиква от вируси от групата на реовирусите.

Инкубационният период /времето от заразяването до проявлението на началните симптоми/ е около 1 денонощие.
Ротавирусната инфекция обикновено протича по-тежко в сравнение с другите чревни инфекции.

Заболяването се характеризира с остро начало, съпроводено с повръщане и с повишена температура. Обикновено на следващия ден се появява много течен воднист фецес, който лесно може да доведе до обезводняване на детския организъм.

Най-често заболяват бебета на възраст от 6 месеца до 1 година, но 1/3 от случаите се регистрират при деца през първите месеца от техния живот. На възраст до 2 години всички деца минимум еднократно прекарват ротавирусна инфекция.

До 5-тата си годишнина те обикновено са преболедували от нея 2 пъти, в резултат на което се изгражда устойчив имунитет към всички типове ротавируси.

Изследванията показват, че разпространеността на ротавирусната инфекция слабо зависи от социалните и комуналните условия, водоснабдяването и обществената хигиена.

Много често тази инфекция се дължи на вътреболнично заразяване, т.нар. ятрогенни инфекции, от които не спасява дори и най-строгото съблюдаване на хигиенните правила.
Във връзка с това, за защита на най-малките е създадена ваксина срещу ротавирусите. Така например, ваксината „Ротарикс“ /Великобритания/ е лицензирана в 125 страни по света, като успешно е преминала изпитания в Европейския съюз.

Въвежда се два пъти перорално. Но в България се внася белгийски вариант на „Ротарикс“, но въпреки това действието ѝ е идентично.

Защитният ефект се проявява още след въвеждането на първата доза на ваксината, а след второто прилагане се изгражда устойчив имунитет към всички типове.

Интересно е, че при ваксинираните деца по-рядко се срещат тежки форми на други чревни инфекции – възможно е това да се дължи на създаването на локален чревен имунитет.

Ваксината „Ротатек“ /Нидерландия/ от 2006-та година е включена в Националния имунизационен календар в САЩ, от 2007-ма година се използва в европейските страни. Прилага се перорално трикратно.

Статистиката показва, че прилагането на тази ваксина по света, е довела до понижаването на заболеваемостта от ротавирусни инфекции с 2 пъти.

В България ваксината срещу ротавируси е включена от април 2010 година като препоръчителна, тоест не се заплаща от НЗОК, в имунизационния календар.

В препоръчителния имунизационен календар е разписано приложението на ваксината „Ротарикс“ – белгийският вариант. Първият прием е през 2-рия месец, но не по-късно от 6-ти месец и втори прием на 3-ти месец или 4 месеца след първото прилагане.

Двете ваксини“ Ротарикс“ и „Ротатек“ могат да се прилагат едновременно с другите ваксини, освен противотуберкулозната.

Ротариксът се препоръчва да се въвежда заедно с комбинираната ваксина срещу коклюш, тетанус и дифтерия, т.нар. DTP ваксина /у нас се прилага ваксината HEXACIMA, която е 6-валетна срещу дифтерия,тетанус, коклюш, хепатит В, полиомиелит и хемофилус инфлуенце/. „Ротатек“ е разрешена да се прилага от 6-тата седмица от живота на детето.

Изследванията на европейски учени показват, че Ротарикс е безопасна за прилагане, дори при недоносени деца и при бебета, инфектирани с ХИВ.