След вчерашния рекорд днес информационната система отчита съвсем лек спад на новите заразени от 180 на 182 при малко повече PCR тестове.

Разликата е с около 50 тестове повече в събота, отколкото в петък. Направените тестове в събота са 2591, като общо са 152 653.

В болница с COVID-19 са вече над 460

Въпреки значителното нарастване на положителните вчера и днес, общо се касае за над 360 нови заразени, постъпилите в болница се увеличават сравнително малко.

С 13 повече са днес, отколкото вчера, като достигат до 463, но това е стойност, която не е достигана при предходния пик на епидемията през април, затова този факт, че повечето карат леко инфекцията не бива да ни успокоява и да служи като аргумент да не спазваме мерките.

Добрата новина е, че няма промяна при нуждаещите се от интензивна терапия, като остават 29.

Излекуваните в съботния ден са изключително малко, тъй като РЗИ не са изпращали за повторни тестове такива, които са на домашно лечение и карантината им е изтекла.

Най-вероятно има доста такива, тъй като преди 2 седмици, на 20 юни, потвърдените съвсем не бяха малко.

Така се стига до значително нарастване на активните случаи, като надхвърлят прага от 2500, докато общият брой на излекуваните се увеличава до 2898.

За съжаление, съботният ден не се разминава без жертви, като се касае за 2 случая на летален изход, като подробности относно това какво може да е станало причина за неблагоприятния развой, предстои да бъдат дадени от здравно министерство.

В 21 области са открити заразени, най-много в София и Варна

Увеличение се отчита в събота, в броя на областите, в които са установени нови случаи на заразяване, като стават 21.

София-град запазва първенството си по заразени, но са по-малко, отколкото вчера, от 69 намаляват на 58. Общо в София-град са потвърдени близо 1800 случая на коронавирус, но не е ясно колко от тях са активни.

На второ място по заразени са 2 области, с по 16 нови случая – Варна и Велико Търново. С новите заразени морската столица изпревари Бургас по общ брой на потвърдените, като в цялата област са 144, докато в Бургаско са 141.

Новите случаи в Бургаско са наполовина колкото във Варна, като са потвърдени нови 8, няма яснота обаче откъде са, дали морските общини бълват или някоя от вътрешните.

3 области са с по 11 потвърдени, това са Пловдивско, където са наполовина по-малко, отколкото откритите в петък, в Сливенския край също са 11, като и там вече вирусът се разпространява дифузно. Не може да се открие връзка между случаите, които са потвърдени.

Област София е с 11 заразени също, като е възможно те да са от Община Самоков, макар и оттам вече да не се съобщава нови случаи.

Останалите области са с под 10 нови заразени, като в област Пазарджик са 9, в Плевен и в Бургас са по 8, както вече коментирахме по-горе.

Огнището в Кюстендил затихна, Смолян втори след София по потвърдени

В област Кюстендил сякаш огнището позатихна и в съботния ден са установени 6 нови заразени, с 5 са 2 области – Смолян и Шумен, с 4 е Стара Загора, а с 3 Благоевград.

В 3 области са открити по 2-ма нови заразени – Ямбол, Разград и Добрич, и остават областите, в които от обработените проби само 1 е положителна – Русе, Търговище и Хасково.

Според последните данни областта с най-много потвърдени случаи след София-град остава Смолян с 342, но голяма част от тях вече не са активни, тоест излекували са се.

Веднага след Смолян е област Плевен с 339 потвърдени, заради огнищата, които се формираха там.

След своеобразния бум вчера на заразен медицински персонал, днес, за щастие, само 1 е установен, касае се за лекар, като общият брой на медиците, при които е бил установяван коронавирус, нараства от 445 на 446.

По възрастови групи най-много потвърдени има на възраст от 50 до 59 години – 1138, след тях са по-младите от 40 до 49 години, които вече са над 1000.

Недостатък на информационната система е, че извежда данни за заразени мъже и жени като бройки, на брифингите редовно се съобщаваше за този показател.