В предишна статия ви разказахме за четирите най-разпространени ранни симптоми за рак на белия дроб. Но има още 5 признака, които не са за пренебрегване. Те могат да ви подскажат в много ранен стадий, че имате проблем.

Умора

Друг знак за рак на белия дроб е изтощителната умора, за която няма явна причина. Тя е подобна на изтощението, което изпитвате, когато сте болни. Умората се дължи на субстанциите, освобождавани от тумора, които повлияват на кислородните нива, червените кръвни телца и други аспекти на произвеждането на енергия. Преди да се обърнете към лекар обаче е добре да установите дали умората не се дължи на безсъние, претоварване с работа и други възможни причини.

Недостиг на въздух

Около 15% от заболелите с рак на белия дроб са непушачи и често той е резултат от замърсения въздух, цигарения дим и др. Недостигът на въздух е класически симптом на това заболяване, но не се забелязва от много хора, докато не се обостри, защото може да се свърже с други причини.

Ракът може да се развие в белодробните торбички или в бронхиалните тръби, които водят до дробовете. Растежът на тумора влияе на способността на дробовете да вдишват и издишват въздух свободно. Затова е добре да се направят тестове, за да се установи причината и да се извърши консултация с лекар.

Упорита кашлица и дрезгавост

Хора с рак на белия дроб често осъзнават, че преди диагнозата са настъпили проблеми в гласа им или повтаряща се кашлица в продължение на месеци и дори години. Те обаче са я смятали за следствие от алергии или болест. Кашлицата може да е суха или влажна, както и да има храчки, оцветени в оранжево, кафяво или червено. Възможно е да забележите и кръв в слюнката.

Когато има запушване в бронхиалните тръби или дробовете от развиващ се тумор, може да се образува слуз зад него. Туморът може също да оказва натиск на гласните струни или ларинкса. Кажете на лекаря си ако имате хронична кашлица или дрезгав глас в продължение на няколко дни, или пък имате кръв в слюнката.

Слабост в мускулите

Ако усещате затруднения и влагате много усилия, за да донесете продуктите от магазина или да окосите градината, може би ще решите, че това е дължи на умора. Но постоянната умора в мускулите може да е един от най-ранните симптоми на някои видове рак на белите дробове. Специфичен вид мускулна слабост, наречен миастенен синдром на Ламбърт-Итън, се получава, когато туморите освобождават антиавтотела, които атакуват мускулите.

Раковите клетки могат да освобождават химикали, които нарушават нормалната активност на червените кръвни телца. Това води до анемия или понижени нива на натрий и повишение на калций в кръвта. Опишете на вашия лекар тази слабост с подробности. Дайте примери на дейности, които не можете да вършите лесно.

Болки в гърдите, рамената, гърба или в корема

Благодарение на разпространените образователни кампании за сърдечните болести почти винаги болките в гърдите се свързват със сърдечен удар. Въпреки това обаче е важно да имате предвид рака на белия дроб като причина за тази болка, особено при хора, при които няма рискови фактори за сърдечни заболявания. Ракът може да причинява болка чрез директен натиск от тумора или индиректно, когато туморът дразни нервите.

Потърсете лекарска помощ, ако почувствате постоянна необяснима болка в тези области. Болките в гърдите са симптом при около една четвърт от хората с диагноза рак на белия дроб, макар да се свързва и с други болести.