В детството някои от нас не са се вписвали в компанията на съученици, не са успявали да намират общ език с останалите деца.

Много и сега не чувстват принадлежност към определени компании или общности. Но толкова ли е страшно? И каква е силата на „черните овци”?

Защо особняците не могат да се възприемат от околните

Неудачници, черни овци, особняци, имената на този особен тип хора са много, а общите черти са много малко. Но не само това усещане съпътства живота им – те са добре запознати със срама, страха, усещане, че са виновни.

Сред нашите познати най-вероятно има и такива, които намират общ език с всеки събеседник и се чувстват много добре, дори и в нова компания.

Но и този тип не са застраховани и може да се почувстват неловко при загуба на контакт със заобикалящия ги свят. Какво да говорим за онези, които през целия си живот се чувстват неразбрани и изпитват комуникативни затруднения.

Повечето от нас предполагат, че неудачниците са странни, чудати същества, които сякаш са отделени със стена, от всички останали. Струва ни се, че те не могат да общуват с другите. Но дискомфортът при опит за контакт с непознати не може да се определи като специфичен за определена част от обществото.

На усещането освен това влияние оказват социалните норми и негласните правила, които невинаги съвпадат с идеалите ни.

Всеки от нас може да се почувства излишен 

Личните особености на конкретния човек не играят толкова значима роля.

В една или друга степен в определен етап от живота си всеки от нас се е чувствал, сякаш не на мястото си. Понякога просто не сме в състояние да се адаптираме към определени модели на правилно и неправилно поведение в една или в друга общност. Възможно е да се различаваме от другите по голям брой параметри.

Поведението и външността често са измамни. Тези, които днес с лекота намират общ език с околните, в детството може би са изпитвали силни затруднения. Някои разказват, че в детството са били обект на подигравки. Пубертетът е период, в който доминира усещането за уязвимост и беззащитност.

Добрата новина е, че у повечето пораснали неудачници неувереността остава в детството и в тийнейджърската възраст. Такива хора с годините все по-малко се притесняват, че техните мисли и поведение не съвпадат с представите на околните.

Черна овца – инструкция за употреба

Не всички странни хора са еднакви. Една част съзнателно се опитват да подражават на социално успешните, а останалите изобщо не се опитват да променят ситуацията.

Последните, въпреки това, демонстрират огромен запас от смелост и издръжливост. И тези качества им помагат да направят осъзнат избор за пътя, който да поемат.

Смелостта и издръжливостта са изключително важни за тези, които отхвърлят културните норми и не се подчиняват на изискванията на обществото.

Вероятно тези „оловни войници” някога са опитвали да променят своето поведение в съответствие с очакваното от обществото, преди да осъзнаят, че тези опити застрашават тяхната идентичност.

Как да определим дали не сме в групата на особняците или черните овци? Най-вероятно сте от тези особени хора, ако:

  • Интересувате се от това, което не представлява интерес за обществото;
  • Чувствителни сте и същевременно творческа личност;
  • Малкото ви приятели приличат на вас;
  • Не сте антисоциални, но сте с предразположение към интровертност и принципно обичате да сте сами;
  • Не обичате сплетните и празните приказки;
  • Често се тревожите;
  • Стараете се да проявявате интерес към околните, но техните проблеми и ежедневни грижи не привличат особено много вниманието ви.

Следва да съобразяваме, че терминът „несъответствие”, ако говорим за това как се държи човек, е много субективен. Обусловен е от конкретни културни особености на мястото, на което живеем, и от общностите, с които съжителстваме.

Преодоляване на отчуждението

Повечето т.нар. особняци все пак правят опити да се впишат в обществото, но обикновено бързо се предават заради своята нерешителност.

Но обикновено хората са настроени към тях, ако не враждебно, то най-малкото резервирано.

Особняците могат да накарат обикновените хора да се чувстват неловко или дори да се чувстват заплашени от тях.

Особняците имат таланти, и обикновено те са необикновени. За тях е важно да се примирят със собствената си идентичност и да осъзнаят своята уникалност, да престанат да се сравняват с другите.