Какво означава остеопороза?

Докато растем костите ни стават по-силни и по-здрави, когато станем на 20 години имаме 98 % от костната си маса, когато навършим 30 години костите ни са в пълния си обем.

Ако можехте да видите костите си, когато сте на 30, щяхте да забележите, че отвън те имат твърда външна обвивка и нещо, което прилича на челна пита от вътрешната им страна.

Около 80 % от костната маса всъщност здравата и плътна външна обвивка на костите, наречена кортикална кост, останалата вътрешна част около 20%, която прилича на пчелна пита се нарича трабекуларна кост, която първа започва да губи плътността си с напредването на възрастта.

Остеопорозата буквално означава порести кости, това означава, че някой, който е диагностициран с болестта е загубил толкова много от костната плътност, че костите стават много крехки и при най-обикновеното им натоварване може да предизвика счупвания.

Остеопорозата още се нарича и „мълчалива болест“, защото не се проявяват почти никакви симптоми, които да ви „предупредят“, че губите костна плътност.

Освен това, ако не знаете, че сте изложени на риск от остеопороза и вече сте загубили костна плътност, то някоя сутрин, когато вдигате вратата на гаража можете да окаже, че сте си счупили китката само в резултат на това обикновено движение.

Въпреки че има много начини да поддържате костите си здрави, тези които са изложени на риск от остеопороза трябва да са наясно кои фактори могат да допринесат за загубата на костна тъкан.

Причини за остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което води до загуба на костна плътност и увеличава риска от счупвания. Причините за поява на остеопороза са много и разнообразни, като включват както генетични фактори, така и начина на живот.

Един от основните фактори, които допринасят за развитието на остеопороза, е възрастта. С възрастта, костната плътност естествено намалява, което увеличава риска от остеопороза.

Жените са по-вероятно да развият остеопороза, особено след менопауза, когато нивата на естроген намаляват рязко. Естрогенът е хормон, който помага за поддържане на костната плътност.

Генетичните фактори също играят роля в развитието на остеопороза. Хората, чиито родители или близки роднини имат или са имали остеопороза, имат по-голям риск от развитие на заболяването.

Начинът на живот може да допринесе за развитието на остеопороза. Недостатъчното консумиране на калций и витамин D, два ключови нутриенти за здравето на костите, може да увеличи риска от остеопороза.

Също така, хората, които водят седентарен начин на живот или не упражняват редовно, са по-изложени на риск, тъй като физическата активност е важна за поддържане на костната плътност.

Употребата на тютюн и прекомерното консумиране на алкохол също могат да увеличат риска от остеопороза.

Тютюнопушенето може да намали костната плътност, докато алкохолът може да възпрепятства тялото да абсорбира и използва калций и витамин D ефективно.

Съвети при остеопороза

Приемът на алкохол – малките количества алкохол, около 3 до 6 питиета седмично, всъщност ще помогнат на тялото ви да запазва калция и това да ви предпази от остеопороза чрез повишаване на нивата на естрогена. Но големите количества алкохол отслабват костите и вредят на цялото ви тяло.

От друга страна високите нива на естроген и умерените количества алкохол увеличават риска от поява на рак на гърдата. Така че, ако изобщо пиете, не прекалявайте.

Откажете цигарите, тъй като жените, които пушат навлизат в менопауза по-рано, отколкото непушачите и това е което може да увеличи риска от развитието на остеопороза. Тютюнопушенето също така може да ускори загубата на костно вещество.

Естроген-заместваща терапия. След като една жена навлезе в менопауза, естрогенната терапия може да предотврати загубата на костна маса.

Количеството на естроген необходим за предпазване от загуба на костна маса, както и за облекчаване на симптомите на менопаузата е малка, в действителност по-малко от количеството, съдържащо се в обикновени противозачатъчни.

Все пак съществуват рискове от проява на някои странични ефекти. Така че не забравяйте да обсъдите рисковете и ползите на заместващото лечение с естроген с лекуващия ви лекар.

Наднорменото тегло – това е една от малкото от ползите на това да сте с наднормено тегло, но не е известно точно защо, някои лекари твърдят, че това се дължи на по-голямото количество естроген, което се произвежда при жените с наднормено тегло, отколкото при тези с нормално тегло.

Като бъдат взети предвид обаче отрицателните ефекти върху цялостното здравословно състояние, които се свързват с наднорменото тегло като високо кръвно налягане и диабет, не е препоръчително да се поддържа наднормено тегло, за да се предпазите от остеопороза.

Бременност –рискът от развитие на остеопороза се увеличава, ако никога не сте била бременна.

Доказано е, обаче без съмнение, че редовната физическа активност е от изключително важно значение за поддържане на здравето на костите през целия си живот.

Спортът и физическата активност са един лесен, евтин и прост начин да осигурите усвояването на калция, който приемате с храната в костите ви и така ще поддържате до дълбоки старини костите си здрави и силни.

Остеопороза - как да се пазим

Остеопорозата е сериозно заболяване, което може да има значително влияние върху качеството на живот на хората.

Въпреки че е широко разпространено, особено сред по-възрастните хора, много от рисковите фактори могат да бъдат контролирани чрез промени в начина на живот.

Здравословна диета, богата на калций и витамин D, редовна физическа активност и избягване на тютюнопушене и прекомерно консумиране на алкохол, могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса и развитието на остеопороза.

Важно е да се консултирате с лекар, ако смятате, че сте в риск, тъй като ранната диагностика и лечение могат да бъдат ключови за предотвратяване на счупвания.