Острата болка в гърба е позната на повечето от нас, особено е разпространена сред хората, заети с тежък физически труд, продължителна работа в седнало положение и проблеми с гръбнака.

Около 85% от случаите на остри болки в гърба са свързани с неадекватни или прекомерни физически натоварвания в областта на кръста или други отдели на нервната система.

Но какви са при подобни ситуации причините за болка, можем ли сами да си назначаваме лекарства, защо се използват витамини от група В и какъв ефект те оказват?

Болка в гърба – когато не можем да се наведем и да се изправим

Внезапният пристъп на остра болка в гърба може да бъде тягостен и мъчителен, нарушава обичайния ритъм на живот и може за дълго да ни направи неработоспособни.

Подобно състояние, при което нито може да се сгъне, нито да се разгъне от болка, е познато на много хора. На този фон резултатите от статистиката не отразяват реалната картина на заболеваемостта.

Причината е, че повечето хора, страдащи от такива болки предпочитат бабините методи за борба с неприятните усещания и дълго и безуспешно се опитват да се справят с тях сами.

Обръщат се към лекари, когато болката вече не може да се търпи, възникват усложнения или процесът стига твърде далеч, силно страдат нерви и кръвоносни съдове.

Важно е да помним, че болката е защитен сигнал на организма, който изисква отговорен подход към откриване и активно отстраняване на причините за болка.

Какви са най-честите причини за болка?

Най-често острата болка в гърба възниква от остеохондроза и нейните усложнения под формата на радикулопатии, увреждане на нервните коренчета, развитие на хернии на междупрешленни дискове.

Тези заболявания са причина за силни болки, от които страда подвижността на гръбнака и нормалният тонус на мускулите.

А това предизвиква патологични спазми и възпаление, раздразнение на нервите и остра болка.

Други причини за болка в гръбнака, това е т.нар. миофасциален синдром – патологично въздействие на мускулите с разтежение, спазми и увреждане.

Също гърбът може да боли, вследствие на функционални нарушения в областта на междупрешленните дискове и ребрено-гръбвачните стави.

Какво да правим при поява на остра болка?

Най-правилното решение в тази ситуация е да потърсим лекарска помощ.

Но днес все още са разпространени митове за болките в гърба и начините за тяхното лечение с подръчни средства и народна медицина.

Често се прилагат различни видове разтривки, което усилва притокът на кръв към засегнатото място.

И се стига не само до облекчаване, но и до усилване на болката и уврежданията на тъкани и нерви влакна се увеличават.

Не по-малко опасно е да приемаме лекарства на своя глава – обикновено това са обезболяващи, които само притъпяват усещането за болка.

Как правилно се приемат лекарства?

Всъщност при остра болка в гърба е необходим продължителен курс комплексна терапия, който се състои от няколко вида лекарства, целта е избягване на рецидиви.

И най-правилно е посещението на невролог, който назначава пълни изследвания и въз основа на резултатите комплексно лечение.

Защо са необходими витамини, ако боли?

Витамините от група В при силни болки в гърба се назначават не в профилактични, а в лечебни дози и притежават силно изразени лечебни ефекти.

Така, например витамин В1 възстановява миелиновите обвивки, а витамин В12 притежава силен обезболяващ ефект.