Ако околните все по-често започнат да избягват общуване, и самият човек забележи появата на остра миризма на потта, това може да е признак на сериозен проблем.

Ако в последно време хранителният режим не е променян, хигиената е на добро ниво, но миризмата на тялото не изчезва, а само се усилва, е желателно да се направи консултация с личния лекар.

Целта на посещението ще бъде изясняване на притеснителната симптоматика, при наличие на достатъчно основания се назначава на първо място пълна кръвна картина и при откриване на подозрителни признаци се дава направление за специалист.

Назначават се още изследвания, за да се изключат сериозни заболявания, ако такива не бъдат установени, то някои лесни за изпълнение препоръки ще помогнат за справяне с острата миризма на потта.

Кога потта започва да мирише лошо 

Миризма на потта – откъде се появява

За да се справим по-бързо с проблема, трябва да сме наясно откъде произхожда миризмата на потта. Човешкото тяло има 2 типа потни жлези – екринни и апокринни. Екринните са разположени по цялото тяло и се откриват на повърхността на кожата.

Образуват тънка, водниста пот без миризма, която охлажда организма чрез изпарение. Апокринните жлези са разположени в областите с голямо количество космени фоликули, сред които скалпа, подмишниците и слабините. И образуват по-мазна пот, която съдържа остатъчни вещества от клетките, привлекателни за бактериите.

Активността на бактериите формира миризмата на пот. Колебанията в нивата на хормоните, стресът и прекаляване със синтеза на кофеин, освен други известни фактори, е възможно да стимулират образуването на апокринната пот.

Макар и самата пот на практика да няма миризма, е хранителна среда за бактериите, които разграждат отделящите се вещества на киселини и предизвикват неприятна миризма на потта. За борба с тази особеност на нашето тяло има редица начини.

Чистота на тялото – нюанси на ежедневната грижа

За да не позволяваме на бактериите да се хранят с отпадни продукти от метаболизма, е необходима ежедневна грижа за тялото.

Всеки ден следва да се взема душ – сутрин и вечер, да се използва антибактериален сапун. Това помага бактериите да се държат под контрол.

Но не трябва да се прекалява с душа и сапуна, тъй като прекомерната хигиена способства за прекомерно изсушаване на кожата, като се увеличи риска от допълнителни проблеми.

Някои провокиращи неприятна миризма компоненти се съдържат в шампоана и кондиционера за коса – тези съставки като зехтин или кокосово масло е трудно да се измият напълно.

Не по-малко важна е грижата за краката. Добре трябва да се подсушават след къпане, особено между пръстите, тъй като микроорганизмите се разрастват по влажните места, особено при ходене със затворени обувки.

Миризма на тялото – промяна на хранителния режим, използване на дезодоранти

Ако тялото се поти силно, и се появи миризма, трябва да се промени хранителния режим. Яденето на някои храни води до по-силно изпотяване, затова и по-бързо се формира неприятна миризма на пот от тялото.

Следва да се ограничат по-ароматните храни, които са причина за лоша миризма на тялото, сред които чесън и лук.

Лютивите чушки също не са препоръчителни при остра миризма на потта, тъй като предизвикват силно поототделяне.

За локалните огнища на изпотяване може да се използва силен антиперспирант или дезодорант. Последните не предотвратяват отделянето на пот, но маскират миризмата от бактериите на кожата.

Антиперспирантите съдържат алуминиев хлорид – химическо вещество, което способства за намаляване на поотделянето.

Антиперспирантите се нанасят след вечерния душ, преди лягане, на чисто тяло, като до сутринта потискат функцията на потните жлези.

При изпотяване и липса на възможност за вземане на душ, хипоалергенните мокри кърпички могат да бъдат начин за освежаване и за отстраняване на миризмата.

Отстраняването на бактериите от кожата и продуктите от техния метаболизъм помага за неутрализиране на миризмата за известно време.

Изпотяване подмишниците – как да си помогнем

Ако кожата подмишниците се поти силно, понякога помага епилацията – обезкосмяването. Космите едва пораснали, притежават свойството да привличат много бактерии, затова следва да помислим за лазерна или восъчна епилация - кола маска.

Понякога, ако кожата на подмишниците се поти много силно, е възможно да помогнат инжекции с ботокс.