Тази напитка помага не само да се събудим, но и предпазва от множество заболявания.

Едно силно кафе сутрин – това е отлично начало на деня. Както обаче показват изследванията, любителите на кафето с всяка глътка получават силна защита от такива сериозни заболявания като диабет тип 2, омазняване на черния дроб и някои видове рак.

Как нарастват ползите за здравето с всяко следващо кафе през деня

Резултати от неотдавнашно проучване показват, че умереното пиене на кафе понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт поради различни причини.

Основно в тези изследвания са проучвани свойствата на натуралното смляно кафе, разтворимата напитка е не по-малко полезна, тъй като също съдържа кофеин, а също и такива микроелементи като магнезий необходим за костите и мускулите, калий, който участва в регулирането на артериалното налягане, и витамин В3, необходим за нервната система и за набавяне на енергия от храната.

Що се отнася до рисковете, то някои изследвания показват, че кафето способства за повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Това обаче е възможно да се дължи на начина, по който кафето е приготвено.

Ако се касае за нефилтрирана напитка, което се преварява в джезве, както това е популярно в Турция, но и у нас, и в Скандинавските страни, то тази напитка може наистина да способства за умерено повишаване на нивата на холестерол, тъй като съдържа натуралните масла кафестол и кавеол. Затова по-добре да пием филтрирано или разтворимо кафе.

Смята се, че кафето също не е полезно за сърцето, поради своя стимулиращ ефект. Всъщност това не е така, изследванията показват, че всяка допълнителна чашка кафе на ден е свързана с 3% понижение на риска от проблеми със сърдечния ритъм.

Все пак да се пие твърде много кафе не е препоръчително – за повечето възрасни оптималният дневен прием оптималният дневен обем е около 400 мл кофеин, което е еквивалентно на 4 кафета.

Необходимо е да се има предвид, че съществува индивидуална чувствителност към кофеина. Някои хора изпиват по 6 и повече кафета дневно, и с тях нищо лошо не се случва.

Други хора пък започват да изпитват неприятни усещания, ако изпиват само по 1-2 кафета дневно.

Ето какви ползи за здравето носи всяко следващо кафе, изпито в рамките на деня:

Първо - ободряване и стимулиране на перисталтиката 

Основен ефект: ободрява, стимулира чревната функция и подобрява микробиома.

Около 100 мг кофеин, съдържащи се в чаша силно кафе, временно блокират действието на аденозина, химическо вещество, което играе роля в процеса на заспиване. Затова изпитваме прилив на бодрост и енергия.

Една чаша кафе стимулира съкращаването на мускулатурата на долните отдели на дебелото черво, което помага за изпразването му.

Така 29% от почитателите на сутрешното кафе признават, че след като го изпият, изпитват позив да отидат до тоалетна. И този ефект, настъпващ в рамките на около 4 минути, се провокира и обикновеното кафе, и от такова без кофеин. Причините, които са в основата на този феномен, засега не са съвсем известни.

Ако всеки ден изпиете по едно филтрирано кафе, така ще подобрите състава на чревния микробиом. Причината е, че в храносмилателния тракт ще се появят повече бактерии, които образуват вещества, понижаващи възпалението.

Второ - повече издръжливост и защита на сърцето

Повишава издръжливостта и предпазва сърцето. Няколко чаши силно кафе способстват за подобряване на физическата работоспособност, става ясно от проучване на американски изследователи.

Установяват, че за повишаване на издръжливостта и скоростта в такива видове спортове с неравномерно физическо натоварване като футбол, се изискват от 3 до 6 мг кофеин на килограм. Това означава, че човек с тегло около 70 кг е необходимо да си набави около 210 мг., за да повиши своята издръжливост.

Трето - предзващ от инсулт ефект

Основният ефект е понижаване на риска от инсулт и болест на Паркинсон.

Неотдавнашно изследване с участие на милион британци показва, че хората, които изпиват по 3 кафета дневно, които са от млян продукт, са с 21% по-нисък риск от инсулт, а този от сърдечно-съдови заболявания се понижава с 17%, рискът от преждевременна смърт е с 12% по-нисък спрямо тези, които изобщо не пият кафе.

Предположенията са, че причина за това са антиоксидантите и другите биологично активни съединения в кафените зърна, които предпазват артериите, които водят до инсулт и болести на сърцето.