При всички хора отношението към реда и почистването е различно – от фанатична любов към чистотата до равнодушие, когато за задоволителна чистота се смята това състояние, когато на пода има място, където да си поставим крака, а в кухненската мивка – място за още една използвана чаша или чиния.

Повечето от нас все пак повече или по-малко редовно се занимават с почистване – разполагаме вещите по техните места, мием и почистваме всичко, до което се докосват ръцете ни.

Защото чистотата и редът са нещо приятно, не е ли така?

Има места, до които ръцете не се докосват, и то не заради труднодостъпните места. За въвеждането на ред там също и малко от нас се замислят. Касае се за нашата територия в цифровото пространство, която често се оказва затрупана почти до предел.

За съвременния вариант на синдром на Плюшкин или за цифровата вещомания

Отпадък в облака

Ако се загледаме в смартфоните на всеки 10 души, то при повечето там ще се открият няколко стотин, а дори и повече еднотипни фотоси, видеофайлове, изпратени от роднини или колеги, картички от празници, част от които собственикът на телефона, дори не е смятал да отбелязва и друг подобен такъв отпадък.

Дори тези, на които кухненския шкаф е много добре подреден, а върху мебелите у дома се боят да оставят дори хавлия, често забравят за почистването на своето цифрово пространство.

Защо така се случва и какви може да са последствията

Само до преди около 15 години такъв проблем не е съществувал. Според статистиката през 2010 г. жителите на най-развитите държави са разходвали за различни взаимодействия с електронни устройства не повече от 30 минути дневно. През 2020 г. вече повече от 3 часа дневно, а след пандемията вече по над 6 часа всеки ден.

И това е напълно обяснимо явление: устройствата предлагат все повече възможности и варианти за взаимодействие, от игри и слушане на музика до общуване с близки, поръчки по интернет и плащане на сметки и данъци.

Част от живота ни буквално се премести в онлайн пространството. А всяко пространство, което обитаваме с течение на времето започва да се затрупва с отпадъци.

Какво се съхранява в телефона и в облачните хранилища? Стотици снимки на деца или внуци, и то не далеч всички са удачни, но така и не се стига до тяхното сортиране. И дори да се стигне, то премахването на едва ли не най-неудачните снимки изглежда като кощунство.

44% от хората изпитват дискомфорт, ако им се наложи да се разделят с изображенията на най-близките и любими хора.

Целият този цифров отпадък не просто заема място, а краде от времето ни. Затова и да намерим необходимата информация в тази планина от отпадъци става не по-лесно от това да търсим игла в купа сено.

Защо е вредно да се затрупваме с цифров отпадък

Всеки пети изпитва разочарование и тревога, когато получи съобщение, че паметта му е запълнена, а при 9% това предизвиква усещане за безпомощност или гняв.

През пролетта на 2021 г. е проведено изследване сред 1600 души в зряла възраст. Резултатите показват, че заедно с времето прекарано в цифровото пространство, при у ползвателите расте и нивото на стрес, а също се появява усещане за зависимост от електронните устройства.

Особено често за това съобщават жителите на големите градове, ръководни служители и жени.

Времето, прекарано в блуждаенето сред собствените електронно-цифрови отпадъци, се изразходва напразно. Трудностите с намиране на необходимата информация предизвикват стрес, карат ни да се чувстваме изнервени, а те в живота ни и без това не са малко.

Методи за цифрово разчистване – препоръки

Препоръчва се да отделяме време, за да въвеждаме ред в своето цифрово пространство, по същия начин както се планира и извършва основно почистване у дома или в на работното място. В процеса на това почистване е необходимо:

  • Премахване на ненужните съобщения, отписване от случайни листинги;
  • Ликвидиране на некачествени или неактуални снимки, например, такива с показателите на водомера;
  • Настройване на приложения или услуги за почистване на излишните файлове на смартфона.

А какво да правим с най-скъпото, премахването на снимките на любимите хора. Именно натрупването на такива файлове най-често се свързва със синдром на Плюшкин в новата му форма.

Натрупването на различни вещи невинаги е признак на психологическо разстройство или заболяване, тъй като акумулирането на дадена вещ в по-големи количества или стока може да е напълно естествено, ако се получи информация, че ще изчезне от пазара за дълго време или да се появи недостиг.