Ензимите, също са познати и с наименованието фермент, са много нестабилни хранителни вещества, които отговарят за сложните процеси на обмяна на веществата в човешкия организъм.

Съществуват около 3000 уникални ензима, които участват в повечето от 7000 ензимни реакции. Те са толкова важни, че не е трудно да се каже – без тях не можем да живеем.

За съжаление хранителният режим на повече хора е почти напълно лишен от ензими. При преработването на храните, а също и при процесът на приготвянето им, ферментите напълно биват унищожени, в резултат на което организма започва да изпитва техния недостиг.

Ако вие сте обезпокоени от проблема с недостатъчния прием на ензими от храната, то следва да обърнете внимание на следните 4 ключови източника.

Папая

Този тропически плод е много добър източник на протеолитични ензими, които могат значително да подпомогнат храносмилането. Един от тези ферменти е папаинът, който е бил признат за най-ефективните за усвояването на месото и на другите богата на белтъчини храни. Този ензим разрушава пептидните връзки на сложните белтъци. В резултат на това се образуват отделни аминокиселини – градивни елементи, от които се изграждат нови и се обновяват стари клетки.

Ананас

Бромелаинът е най-сложната съвкупност от химически активни вещества, които се съдържат в този плод. Един от най-добре проучените ензими в ананаса е цистеин протеаза. Въпреки това ферментите, съдържащи се в ананаса са полезни не само в процеса на храносмилане. Резултатите от изследванията показват, че те са също така ефективни и при наличие на възпалителни процеси в организма, повишено съсирване на кръвта и при някои видове тумори.

Пчелен прашец

Един от най-ценните дарове на природата, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества необходими за човешкия организъм. В частност пчелният прашец съдържа цял набор от полезни ензими като амилаза, каталаза, цитохром, дехидрогеназа, диафораза, диастаза, пектаза и фосфатаза.

Пчелният прашец може да се консумира самостоятелно или заедно с овесени ядки и други зърнени храни. Но може да предизвика и алергични реакции, което е важно да се знае от тези, които го консумират за пръв път.

Ферментирали зеленчуци

Процесът на ферментация е бил разработен преди хиляди години като начин за съхранение на зеленчуците през зимата. Смята се, че римските легиони през дългите си преходи са използвали кисело зеле за предотвратяване на чревни инфекции.

Ферментиралите зеленчуци са отличен източник на много хранителни вещества, включително и на живи ензими. Те освен това съдържат и пробиотици, които прави съчетанието изключително полезно за храносмилането. Такива зеленчуци могат да консумират самостоятелно или с друга храна.

Освен тези храни за набавянето на достатъчно ензими могат да се използват диня, манго, киви, грозде, авокадо, мед, кефир, пшеница и кокосова вода.