Магнезий – един от най-важните минерали за човешкия организъм. Това се дължи на факта, че този микроелемент участва в по-голямата част от обменните процеси в организма.

Магнезият присъства във всички тъкани на тялото и е необходим за нормалното функциониране на клетките. Освен това, нуждата от него нараства при по-големи физически натоварвания и стрес, а също в период на бременност. Ако човек страда от хронична умора, то храните източник на магнезий са най-доброто лекарствено средство.

За да си набавя достатъчно от този минерал, човек трябва да се запита какви храни консумира и съответно да включи в ежедневното си меню такива, които са богати на магнезий. Затова сме подбрали в списъка по-долу най-добрите хранителни източници на този ценен минерал.

1. Сардини

Този вид риба е богата на ненаситени мастни киселини омега-3 и магнезий. 100 грама сардини съдържат 467 мг от ценния за човешкия организъм минерал. Това количество обезпечава дневната необходима доза за жени. Съдържащите се в сардините ненаситените мазнини действат профилактично срещу сърдечно-съдовите заболявания, като способстват за намаляване на риска от образуване на тромби и участват в регулирането на капилярния кръвен поток.

2. Какао на прах

Приемът на какао на прах набавя на организма ценни антиоксиданти и важни минерали като магнезий и желязо. Ценният минерал не само се съдържа в голямо количество 376 мг на 100 грама продукт, но също така и е в лесноусвоима форма.

3. Бадеми

Тези ядки често се препоръчват след големи физически натоварвания. Именно благодарение на съдържанието на магнезий /276 мг в 100 гр продукт/, бадемите са с профилактични свойства спрямо мускулните спазми. Освен това този ценен минерал укрепва стените на капилярите, вените, артериите и кръвоносните съдове. Ако човек обича сладки храни е добре да консумира бадеми, така ще обезпечи дневната си доза магнезий.

4. Натурален шоколад

За хората, които обичат сладко, това е добра новина, тъй като тъмният шоколад е истински склад за магнезий /206 мг. в 100 грама шоколад/. Това обяснява свойството на шоколада да неутрализира стреса. Също така шоколадът се препоръчва преди работа, която е свързана с умствено натоварване, тъй като спомага за подобрява на паметта и способността на човек да се концентрира.

5. Пълнозърнест хляб

Тази храна е богата на магнезий /181 мг. в 100 грама продукт/ и фосфор. А това отлична комбинация за поддържането на здрави кости и зъби. Магнезият е необходим и за правилното функциониране на мускулите, за по-ефективното производство на енергия и за по-добра обмяна на веществата.

6. Сирене тофу

Добра новина за вегетарианците – голямо количество магнезий се съдържа в соевото сирене. А и по количество на белтъчините то превъзхожда рибата, яйцата и дори говеждото. И най-важното е, че растителните белтъчини не повишават холестерола в кръвта за разлика от говеждото и яйцата. Тъй като се произвежда от соя, то се усвоява много лесно от организма. В кулинарията тофуто може да се комбинира с много други храни, което съществено спомага за разнообразяване на порциона.

7. Авокадо

Този плод е не само съдържа полезни мазнини, но също така е много добър източник на магнезий. Само едно не много голямо авокадо съдържа повече от 60 мг от ценния минерал. Плодът може да се използва в салата, най-добре е да се консумира като закуска.