Колко често боледуват бизнес дамите? В днешно време равенството между мъжете и жените не се поставя под съмнение. Талантливите и образовани жени откриват свой собствен бизнес, стават ръководители на големи компании, покоряват Еверест и се спускат в дълбините на подводния свят.

На почти всеки от нас е известно, че без добро здраве е много трудно да се постигат успехи в кариерата или в социалния живот.

За да покорява света, бизнес дамата трябва да бъде в добра физическа форма. А постоянният стрес, недоспиванията, храненията в движение неизбежно водят до здравословни проблеми.

Експертите от фармацевтичната компания „Такеда“ от всички заболявания, които засягат жените в 21-ви век, са идентифицирали 3 от най-често срещаните.

Простудни заболявания

Те са може би най-безобидните. Но винаги се появяват внезапно и твърде често се превръщат в пречка за жените по пътя им към успеха.

Недостигът на витамини, постоянният стрес, недоспиването – всички тези фактори влияят негативно на имунитета, като правят жените по-податливи на инфекции.

От простудни заболявания никой не е застрахован, най-голяма вероятност да се „хване“ ОРВИ съществува на оживените закрити места, като например в офиса.

Най-важното правило в най-рисковия период за настинките – това е профилактиката. Деловата жена не може да си позволи да боледува.

Затова е необходимо да се погрижи за своето здраве чрез редовна физическа активност и консумация на храни, богати на витамини.

Ако въпреки това деловата дама се разболее е препоръчително да ограничи посещенията на места, където има хора, особено в закритите помещения. Също така трябва да се избягва прекалено близкият контакт с болни и по-често е необходимо да се мият ръцете.

Голяма грешка е простудата да се изкарва на крака, тъй като патогените /бактерии и вируси/ могат да засегнат всеки от вътрешните органи и да предизвикат обостряне на хроничните заболявания или да доведат до сериозни усложнения като синузит, бронхит или пневмонии.

Безсъние

Медицинските статистически данни показват, че около 45% от хората в зряла възраст страдат от различни разстройства на съня. Основната причина за безсънието е нервното напрежение и постоянния стрес.

Опитите за заспиване могат да продължат няколко часа, човек заспива малко преди настъпването на утрото или изобщо не успява да заспи. Освен това състоянието се съпътства от тревожни и натрапчиви мисли.

За справяне с този проблем е необходимо спазването на дневния режим – заспиването и събуждането трябва да се осъществяват по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни. Полезни биха били физическите упражнения преди вечеря, например едночасова разходка и проветряване на спалното помещение преди лягане.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Храносмилателните нарушения влияят неблагоприятно на целия организъм. Статистиката показва, че повече от 90% от градското население по света страда от някакви заболявания на храносмилателната система.

Причината за това е нарушеният режим на хранене, прекомерната консумация на фастфуд и на печени и люти храни.

Най-добрата профилактика на тези заболявания е балансираният, правилен режим на хранене и намаляване на консумацията на нездравословни храни.

Специалистите по диетично хранене препоръчват да се откажем от всичко печено, солено и пикантно и да обърнем внимание на задушените храни.

Също така е желателно често да излизаме на свеж въздух, насищането на кръвта с кислород ускорява обмяната на веществата в тялото. Освен това се подобрява и състоянието на нервната и кръвоносната система.