Около нас постоянно се говори за това колко е важно да сме в добро настроение, да вярваме в себе си и разглеждаме всяка ситуация от позитивната ѝ страна. А какво да правим, когато настроението ни е лошо и единственото, което искаме е да се смилим над себе си или да „убием съседите, които ни пречат да заспим“.

Ето няколко съвета от книгата на Барбара Шер „Да мечтаеш не е вредно“ в случай, че спешно ви се налага да се избавите от негативизма.

Започнете да си водите дневник, в който да описвате трудните си моменти

Емоциите и негативизмът е по-добре да не бъдат възпирани, а да се научим правилно да ги изразяваме. Важно е да позволите на себе си да се сърдите и да капризничите и да не се опитвате да се преструвате, че не изпитвате такива чувства.

Най-лесният начин да излеете своя гняв и разочарование, е да започнете да си водите Дневник на Злото. На корицата му можете да се залепите снимка на някоя ваша недоволна гримаса.

Ще дойде и време, когато ще ви се прииска да кажете, че: „Да … всичко е забравено!“. Затова трябва да започнете да си водите дневник.

Напишете в него всичко, което ви вълнува, „изхвърлете “ цялото натрупано у вас раздразнение и злоба, опишете свои страхове и неуспехи, а също така и това, за което се боите да разкажете на своите близки.

При това няма да ви се налага да се извинявате или да търсите някакъв здрав разум. Просто бъдете себе си.

И не забравяйте вашата тетрадка на злото е мястото, където да се освободите от целия събран у вас негативизъм. В нея не трябва да решавате проблеми или да се опитвате да напишете нещо добро, за да не превърнете в обикновен дневник.

Изиграйте „истеричен театрален спектакъл“

Спомняте ли си как започват да се държат децата, когато те не получават достатъчно внимание? Те капризничат, плачат, викат и понякога изпадат в истерия. Хората в зряла възраст също се опитват да постъпват така, опитвайки се да привлекат внимание, но невинаги си дават сметка за това.

Понякога се ядосваме просто, поради факта, че другите не ни обръщат внимание и никой не подозира колко ни е тежко. Ако и на вас ви се прииска да покапризничите, то най-добре е да приложите техниката „истеричен спектакъл“.

Трябва да се съберете някъде с 2-ма или 3-ма свои най-близки приятели и да направите това. Преди началото на „спектакъла“ трябва да обявите:

"Дойдоха лоши за мен времена и всичко ми е писнало. Сега пред вас аз ще полудея. Ако искате си запушете ушите или не ми обръщайте внимание. Необходими са ми 10 минути.“

И можете да правите всичко каквото ви харесва: да беснеете, да плачете, да скачате, да пеете песни. След такова „изпълнение“ вие веднага ще се почувствате по-добре.

Най-важното е да предупредите останалите.

Преувеличавайте отрицателните събития, които са ви се случили

Това е още един начин за справяне с отрицателните емоции, а именно да ги довеждате до абсурд, използвайки ирония, хумор и сарказъм. Можете да го направите например по следния начин.

Например, имате обтегнати отношения с шефа си и през цялото време мислите за това. Следващият път, когато видите шефа си, можете да си представите в своето въображение, че на мястото на неговата глава, има голяма глава на мопс или някаква точка.

Ако чакате в задръстване и ви дразни пушещият шофьор от съседната кола, то можете да си представите, че в неговия стомах има малка маймунка, която пуши наргиле.