На практика всяка работа има определени професионални рискове. Понякога сериозна заплаха за здравето и за живота може да накара човек да изостави своята длъжност.

Но именно в медицинската сфера вероятността от развитие на някои болести е приблизително 2 или 3 пъти по-голяма.

Доказано е, че най-често страдат медицинските сестри, тъй като именно те участват при изпълнение на повечето лечебно-диагностични процедури.

На 12 май бе отбелязан Международния ден на медицинските сестри, Lechenie.bg си постави за цел да изясни от какво боледуват представителите на младшия медицинския персонал.

Болестите, които най-често застигат медицинските сестри

1.Инфекциозни заболявания

Инфекциозните болести са един от основните рискове при работата на медицинските сестри.

Според данни от статистиката, те съставляват около 85% от всички професионални заболявания, с които се налага да се сблъсква младшия медицински персонал.

Медицинските сестри участват при вземане на кръв, храчки и други биологични течности. Също имат основна роля при лечебно-диагностичните мероприятия, което увеличава вероятността от заразяване.

Попадането на кръв на незащитените лигавици или на малка рана на кожата при нарушение на техниката може да доведе до развитие на повече от 20 различни заболявания, сред които опасни са ХИВ, хепатит В и С.

По въздушно-капков път се предава друго заболяване – туберкулоза, но през последните години заболеваемостта у нас намалява.

2.Контактен дерматит и професионални алергози

Причина за развитие на професионални алергични заболявания е възможно да са не само лекарства.

Но и някои химически реагенти, антисептични и дезинфекциращи разтвори, а също и латекс, който влиза в състава на много предмети за еднократна употреба – ръкавици, капкови системи и катетри.

Според данни на ирландски учени, латексът е източник на сенсибилизация, предизвиква развитие както на местна кожна реакция от типа на уртикарията, така и на системни реакции на организма: бронхиална астма, риноконюнктивит.

Сред младшите медицински работници алергия към латекс се среща 2-3 пъти по-често, отколкото при обикновените хора.

Контактен дерматит също може да е свързан с постоянно използване на плътни ръкавици. Това предизвиква сухота на кожата, сърбеж и напукване.

Също медицинските сестри трябва да си мият постоянно ръцете със сапун и се обработва с антисептични разтвори, много от тях също съдържат в своя състав алергени.

3.Заболявания на опорно-двигателния апарат

Голяма част от работния си ден медицинската сестра прекарва в движение, като изпълнява редица професионални задължения.

Учени от медицинския факултет на Масачузетския университет провеждат изследване, при което с помощта на устройство за записване измерили какво разстояние изминава медицинската сестра през работния ден.

Получените данни изненадали всички – средно от 14 до 35 километра. В резултат на постоянно натоварване на долния крайници се увеличава риска от развитие на опорно-двигателния апарат – артроза и остеохондроза.

Също е голяма вероятността от травми, сред които преобладават фрактури, изкълчвания  и травми.

4.Патологии на сърдечно-съдовата система

Професор от университета по медицинска социология от университета на Дюселдорф, Йоханес Зигрист, изказва мнение, че професията на медицинските сестри е една от най-благоприятните по посока въздействие на стресови фактори.

На крехките рамене на жените лягат доста сериозни задължения, които заедно с ненормирания график създават условия за постоянно нервно-психическо напрежение.

На този фон в организма се образува по-голямо количество кортизол, който предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и се повишава артериалното налягане.

Според едно от изследванията на Вашингтонския университет, при медицинските сестри е с 25% по-голяма вероятността от развитие на заболявания като инфаркт на миокарда, хипертония и стенокардия.

Професионално прегаряне и депресия

Първи за прегаряне на медицинските сестри заговарят през 1974 г. Първи го прави психиатърът Фреденбергер, който работи като психиатър в една от американските болници. Със своите очи можел да наблюдава медицинските сестри, които изпитвали потискащото въздействие на болничната среда.

Продължителният стрес и условията на труд ставали причина за емоционално изтощение и загуба на мотивация у много от медицинските сестри.

Днес за този термин също съществува понятие в международната класификация на болестите: „Проблеми, свързани с трудности с управление на собствения живот”.

Депресията доста често се среща сред младшия медицински персонал. Предполага се, че е свързана с емоционалното въвличане и изграждане на приятелски отношения с пациентите.