Да се носи или да не се носи бандаж по време на бременност и след раждането? Необходим ли е бандаж след секцио?

С какво помага, ефективен ли е срещу стрии и крие ли опасност за бременността? На тези и други въпроси – отговор в статията.

Бандаж при бременност и след - трябва ли да се носи 

1.Задължително ли е носенето на бандаж при бременност

Съвсем не, няма такова показание, тъй като при всички е индивидуално. Съществуват само препоръки за жени при бременност, а да се носи ли бандаж или не, можем да решим и сами.

Най-малкото по природа допълнителен бандаж не е предвиден.

В някои случаи бандажът е значително облекчение, и не трябва да се маха. Въпреки това на пазара има множество, и можем да си изберем всеки, то за правилния избор може да помогне всеки.

2.Кой препоръчва носене на предродилен бандаж

Основното предназначение на бандажа от всеки тип е подкрепата. При бременност организмът изпитва повишено натоварване върху кръстния отдел на гръбнака, растящият корем с детето, околоплодните води и увеличаващата се матка не тежат малко.

Така се появява болка в гърба, кръста. Как да проверим дали помага бандажа?

Проверката е много лесна – трябва да станем и да обхванем с ръце корема, поддържайки го отпред и леко да го повдигнем.

Ако гърбът и тялото като цяло се усещат по-добре, то бандажът също ще помогне.

Такова чувство за подкрепа трябва да осигурява правилно подбрания бандаж. Необходимо е да се носи по време на разходки и изпълнение на домакинска работа.

3.Какви фактори предизвикват повишено натоварване на гръбнака и на гърба

Бъдещите майки най-често започват да използват бандаж от третия триместър на бременността.

Изключения са травми и заболявания на гръбнака, а също и многоплодна бременност, при която коремът се увеличава доста по-бързо от обичайното.

Повишава се натоварването на гръбнака и гръбначните също и от големия плод, наличието на голямо количество многоплодни води.

При повторни бременности, особено с малък интервал между ражданията, се препоръчва да се носи по-рано бандаж.

4.За какво бандажът не помага – стрии, опасност от прекъсване

Една от заблудите, които активно се подкрепят от производителите на бандажи – се препятства образуването на стрии и спомагат за тяхното намаляване. Трябва да се знае, че това не е истина.

Стрии или ивиците по кожата зависят от хормоналното ниво и се появяват по време на периоди, когато активно се измества баланса на някои хормони.

Например, тийнейджърски стрии, от бързо отслабване или напълняване. Към тези периоди се отнася и самата бременност – коремът и млечните жлези се увеличават, кожният слой се разтяга, и избягването им е трудно.

Появят ли се стрии, зависи не от бандажи или овлажняване на кожата с масла, а и от индивидуални особености. Добрата новина – те често се наследяват, ако майката и бабата на бременната не са имали стрии, то шансът за тяхната поява не е голям.

Ако се случи така, че по наследство е предвидена появата на тези неприятни ивици, дори и специални козметични средства е възможно да се окажат неефективни.

Фиксирането на главата на детето надолу с помощта на бандаж е още една заблуда. Целта на бандажа при бременност е да подкрепя корема.

За да се задържи плода корема в някакво положение, коремът трябва да бъде фиксиран постоянно и доста плътно, а това ще навреди на здравето на майката и на детето.

Бандажът като средство за профилактика на прекъсване на бременността може да се препоръча, дори и на акушер-гинеколози, макар и това също да е заблуда.

Срещу заплаха от прекъсване на бременността бандажът няма да помогне.

5.Трябва ли да се носи бандаж след раждането

Ако вече го няма огромния корем, за какво е този бандаж? Да започнем с това, че веднага след раждане, размерът на корема на майката отговаря приблизително на 6-тия месец на бременността.

Матката има нужда от време, за да намалее. Но да се носи ли бандаж или не? Еднозначен отговор няма както и при бременност всичко зависи от желанието на майката и от въпросите на нейния комфорт.