Хремата може да се предизвика от най-различни фактори. Съответно и способите за нейното лечение могат да бъдат различни.

Заедно с настинката

Острият ринит застига човека внезапно, често се съпровожда от простуда или грипа. Предизвиква се от болестотворни вируси и бактерии – отделя се слуз, организмът се опитва да се справи с нашествениците.

Острият ринит се лекува заедно с простудата, на фона на която той възниква, със спазването на постелен режим, обилно е необходимо да се приемат обилно течности, мед, лимони и витамини. Въпреки това имайте предвид, че:

• Топлото мляко, което традиционно се счита за панацея при настинка, срещу хрема не само не помага, но и напротив увеличава обема на секрецията от носа. Към другите образуващи слуз храни се отнасят захарните изделия, пшеничният хляб, пушеното месо, бял ориз, паста, мюсли и банани.

• „Да спрете кранчето на чешмата“ помагат чесънът, лукът, хрянът, горчицата, червената боровинка, джинджифила, сокът от моркови, лимонът.

Един от най-полезните продукти при хрема е медът, който в качеството на убиец на бактериите, работи не по-зле от антибиотиците.

За справянето с хремата помага и зелето, поради съдържащия се в него сулфорафан, притежаващ антибактериална активност. Повече от това вещество се съдържа в броколите и в карфиола.

Между впрочем

Понякога хроничната хрема се проявява на фона на редовната употреба на алкохол, обикновено такава реакция към спиртните напитки се проявява при мъжете над 50-годишна възраст, но и жените рискуват.

По данни на учени от Датския институт по обществено здраве, ако една дама изпива повече от 14 питиета алкохол седмично, при нея с 78% се увеличава риска от развитие на хранителна хрема. Едно питие се равнява на чаша вино или бутилка бира.

Честа причина за хроничната хрема е недоизлекувана настинка, неунищожените бактерии, които дразнят организма. Рецептата в такъв случай е една – да се доизлекува настинката.

Постоянната секреция от носа може да се предизвика от изсушения от централното отопление въздух – организмът се опитва да овлажни сухите лигавици. За тази цел можете да си поръчате овлажнител за въздуха.

Още една възможна причина за хроничната хрема – прах, мръсотия и обгазената градска атмосфера. Да избягате в дивата природа не винаги е възможно, но е възможно да си закупите уред за очистване на въздуха в помещенията, които прекарвате по-голяма част от времето си.

Към хроничната се отнася и вазомоторната хрема. Причината за ринита може да бъде и студа, и цигарите и твърде силните миризми и цигарения дим и алкохол, твърде гореща или пикантна храна, т.нар. хранителен ринит, и хормони, и стрес. Съществува и хрема на „медения месец“.

Шеги на имунитета

Ако носа ви тече по време или сред хранене, по-скоро вие имате алергичен ринит. Тоест причината за хремата е реакцията към конкретен продукт. До 80% от случаите на хронична ринит съвременната западна медицина свързва с хранителни алергии.

Типичните алергени са – ядки, цитруси, захар, мляко, ягоди, шоколад, яйца, риба, соя. Човек може да реагира почти на всичко – това зависи от особеностите във функцията на имунната система. За да открият алергена, лекарите – алерголози провеждат кожни тестове и други изследвания.

Освен истинската алергия съществува и фалшива, нея я наричат хранителна непоносимост. Предизвиква се от проблеми със стомашно-чревния тракт или недостатъчното производство на храносмилателни ензими.