Случвало ли ви се е да стоите на работа и да усещате как умората ви поваля?

Този проблем е особено отчетлив сега, напролет, когато след дългата зима организмът е изтощен и пролетната умора ни измъчва.

Следвайте осем здравословни метода, които ще ви заредят с енергия, без да се налага да изпиете пет чаши кафе.

Излезте навън

Ако имате възможност излезте навън, това ще ви помогне  да забравите за сънливостта. Според учените контактът с природата води до прилив на енергия и повишава тонуса.

Други изследвания показват, че хората, които са по-активни сред природата, имат повече ентусиазъм, а нивата на депресия и умора при тях са значително по-ниски. Затова, насладете на обяд или почивка за кафе в парка или просто се разходете на чист въздух.

Попийте слънчевата светлина

Светлината и тъмнината помагат за настройването на биологичния ни часовник. Слънчевата светлина доставя на тялото естествени стимуланти, които ни държат будни.

Използвайте почивките, за да излезете навън и да се порадвате на слънчевите лъчи и чистия въздух. Ако не ви се отдава подобна възможност, просто отидете до прозореца за няколко минути.

Пийте вода

Вместо да си взимате кафе, насочете се към машината с вода и пийнете. Според изследванията, дехидратацията води до загуба на концентрация и чувство на умора, съпроводени от още доста негативни симптоми.

За да предотвратите това, носете си шише с вода навсякъде, пълнете го често и пийте през целия ден, за да избегнете  жаждата и умората.

Движете се

Звучи нелогично, но редовните упражнения не ни изморяват, а помагат за повишаване на тонуса в дългосрочен план. Проведени са изследвания, с хора, които започват да тренират активно и не са спортували преди, в резултат чувството за умора се понижава.

Когато имате нужда от бързо повишаване на тонуса, излизането за бърза разходка ще ви избави от умората.

Йога

Макар и да няма солидни доказателства, хората, които са добре запознати с инверсиите споделят, че те могат да ни ободрят психически и физически, както и да подобрят концентрацията и мозъчната дейност.

Изследвания показват, че с 20-минутно йога упражнение се подобрява скоростта и точността. Участниците в теста са се концентрирали по-добре след практикуването на йога. Така че, ако не сте се занимавали с йога опитайте няколко базови упражнения, за да се ободрите.

Дремнете си

Понякога единственият начин да преборите умората е просто да поспите. За да не се събудите уморени и замаяни, нагласете алармата си за след 30 или по-малко минути. Също така избягвайте дрямките след 3 часа следобед, защото ще нарушите нощния си сън.

Някои хора казват, че идеалното време за дрямка е в 14,16 часа следобед. Една бърза дрямка може да помогне да повишите тонуса.

Кофеин

Кофеинът във формата на кафе или чай е изпитан метод, за да останете будни. Не вреди на здрави възрастни, когато се употребява с мярка. Ако започнете да увеличавате дневния прием, може да подновите цикъла на умората си и да загубите спокойния нощен сън. Препоръчват се от 2 до 4 чаши кафе на ден.

Направете си „кофеинова дрямка“

Не сте чували за „кофеинова дрямка“? Изпийте чаша кафе точно преди да легнете за 15-минутна дрямка. 15-те минути са достатъчни, за да подейства кофеина, а дрямката е достатъчно кратка, за да не се събудите уморени.

Избягвайте енергийните напитки и съмнителните медикаменти, защото прекалено много кофеин може да повиши кръвното налягане и да наруши сърдечния ритъм.

Съмнителните лекарства често имат нежелани странични ефекти. Най-доброто решение е здравият сън, но когато не можете да го получите, използвайте тези здравословни методи, които ще ви осигурят тонус през целия ден.