Съществуват някои заболявания, които засягат повече жените, отколкото мъжете.

Ярък пример за това е болестта рак на гърдата. Въпреки че заболявания, като лупус, повтаряща се склероза, депресии и други, се срещат понякога и при мъжете.

  1. Множествена склероза

Множествената склероза (MS) е заболяване на централната нервна система, което засяга повече от 2.1 млн. души по целия свят. То също е 2-3 пъти по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

Много експерти класифицират множествената склероза като автоимунно заболяване, но тъй като няма специфичен антиген (протеин, който стимулира имунната реакция), затова други учени се колебаят да го класифицират като такъв вид заболяване.

Повечето хора с MS изпитват първите си симптоми между възраст oт 20 до 40 години, което води от мускулна скованост до парализа и загуба на зрението. Въпреки че има лечения против този вид склероза, те не са толкова сигурни и полезни.

  1. Лупус

Лупусът е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува здравите тъкани, което води до потенциално увреждане на кожата на лицето, ставите и различни органи.

Симптомите варират в широки граници, но най-често срещани са умора, главоболие, подуване на ставите или стъпалата, краката, ръцете и очите, както и загуба на коса.

Никой не знае каква е причината за лупус, макар да е ясно, че жените са изложени на по-голям риск- според проучване в Америка повече от 90 процента от хората с лупус са жени.

  1. Депресия

Експертите са категорични относно факта, че депресията е два пъти по-често срещана при жените- около една на всеки пет жени развиват депресия в живота си.

Има различни причини за почвата на депресия. Например, между менструацията, раждането и менопаузата жените обикновено изпитват много повече хормонални колебания през целия им живот в сравнение с мъжете, които могат да повлияят на настроението.

Разбира се има и психологически обяснения за разликата между поведението на жените и мъжете - жените, като цяло, са склонни да живеят по-дълго и с по-напреднала възраст често идват загубата на близък човек и самотата. Желателно е в такава ситуация жените да се консултират с лекар или психолог, който да помогне за предодоляването на депресията.

  1. Целиакия

Целиакията е причинена от протеина (глутена), който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога овесените ядки. Ето защо е много важно да се спазва безглутенова диета. Това означава живот без обикновен хляб, торти, пица.

Тази болест се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете.Когато повечето хора чуят целиакия, те мислят за стомашно-чревни проблеми, като например загуба на тегло, подуване на корема, силна болка в стомаха и диария, но някои данни показват че, болестта също се отразява върху репродуктивните способности на жените.

Всъщност, изследванията са свързани с нарушения в менструалния цикъл и неизяснен стерилитет, въпреки че връзката не е окончателно установена.

Но имайки предвид, че средната възраст на диагностициране е 45 и това, че тя може да отнеме до 10 години, е възможно целиакията да вреди на половата система на жените в продължение на години, преди те да получат помощ.