Организмът на децата в ранна възраст се намира в много по-близка връзка с природата в сравнение с този на зрелите хора.
Дневният режим има голямо значение, както от психологическа, така и от физиологична гледна точка.

Малките деца много лесно привикват към определен график.

Ако те бъдат хранени, слагани да спят, водят се на разходка по едно и също време, то не биха възниквали никакви затруднения – те не капризничат и в рамките на деня са в спокойно и най-важното, в едно и също настроение.

Важно място в дневния режим заема сънят.

Към края на първата година от живота на човека, общата продължителност на неговия сън намалява до 15 часа, но продължителността на нощния е необходимо да остане непроменена до 3-годишна възраст при увеличаване на времето за бодърстване през светлата част от денонощието.

От средата на 2-та година от живота на децата, като обикновено, спят през деня 1 път през деня и бодърстват в рамките на 2 промеждутъка от време по 5-6 часа.

След 2-годишна възраст обикновено бебетата спят през деня около 2 ч., а бодърстват 2 пъти по 6 часа.

Как се изменя продължителността на бодърстването, съня и количеството хранения на възраст 1-3 години?

• При възраст 1-1.5 г. – Броят на храненията трябва да бъде 4, максималното бодърстване – 3,5-4.5 г. Общата продължителност на съня е необходимо да бъде 14.5-13.5 ч., като броят на периодите на сън през светлата част от денонощието са 2.

• 1.5-2-годишна възраст – храненията е необходимо да са 4, максималната продължителност на бодърстванията е 4.5-5.5 часа, интервалите между храненията – 3.5-4 ч.

Общото времетраене на съня трябва да бъде 13.5-12.5 часа, разпределен на 2 периода – 1 по-кратък през деня и 1 по-дълъг през тъмната част от денонощието.

• При 3-годишна възраст на детето – количество на храненията -4; максимално времетраене на бодърстването – 5.5-6.0 часа, времеви интервали между храненията – 4.0-4.5 часа, общата продължителност на съня е препоръчително да бъде 12.5-12.0 часа.

Детето следва да се слага да спи в едно и също време, на тихо място в неговата люлка. Преди това стаята, в която е креватчето задължително трябва да се проветрява, а бебето трябва да се завива леко, без да бъде увивано.

Добре е, когато детето се слага да спи да се постои малко време с него – може да му се пее приспивна песен, да му се разкаже кратка спокойна приказка.

Преди нощния сън не е препоръчително да се организират шумни игри – най-добре е това да се прави през първата половина на деня, тоест най-късно до ранния следобед.

Това е важно да се отбележи, тъй като повечето родители си идват от работа след 18 часа и след като вечерят са готови да поиграят с децата си, а тогава вече е станало време те да лягат да спят.

Най-добре е няколко часа преди лягане родителите да си поиграят спокойно с детето си или да почетат заедно.

Не следва да се научава детето да заспива в условия на пълна тишина. В такъв случай то ще се събужда от най-малкия шум и сънят му ще стане неспокоен.

Важно е детето да се научи само да се приготвя за лягане – самостоятелно да се съблича и да си облича пижамата, да помага при оправянето на леглото , да се оставя да заспи с любимата му плюшена играчка. Това ще му помогне да спи спокойно.