Рак на езика може да се развие при постоянно травмиране на органа. Същевременно да получиш травма в тази област изглежда почти невъзможно – надеждно е скрит в устата, не се подлага на въздействие на някакви механични дразнители.

Всъщност травмирането на езика е много просто, и дори може да е постоянно.

Какви действия се оценяват като травма и защо могат да станат причина за развитие на онкологичен процес?

Какво може да травмира езика

Научната общност все още не е установила точните причини за развитие на повечето видове рак на главата и на шията, но същевременно специалистите са успели да определят редица рискови фактори, които могат да провокират появата на тумори.

Така по отношение на езика за опасни се смятат:

  • Хронична травма – това може да е постоянно въздействие на зъб с некачествена пломба или коронка, чиито краища са издадени.
  • Тютюнев дим – постоянно изгаря лигавиците. Ако се отчете, че количеството изпушвани цигари ден може да е голямо, езикът се травмира често.
  • Редовната употреба на голямо количество алкохол също неблагоприятно влияе на състоянието на лигавиците.
  • Заразяване с човешкия папилома вирус.

Проведени са голямо количество изследвания по отношение травма на езика и според нейни оценки като провокатор на развитие на рак на органа.

Дори са проведени експериментални изследвания върху животни. Специалисти изказват предположение, че постоянното механично раздразнение предизвиква увреждане на ДНК и прави клетката несъвършена, болна. Престава да изпълнява своите функции и да отговаря на сигналите на организма, започва да живее свой живот, активно се дели.

Такива клетки са в състояние да стимулират растежа на кръвоносни съдове и постепенно създават своя собствена тъканна структура.

Основното е, че механизмът на програмираната клетъчна смърт, който се състои в унищожаването на болните, е блокиран.

В този случай може да се говори за хронична травма на лигавиците, възникващи от зъбни протези, остри зъби, неправилна реставрация или импланти, особено в съчетание с влошена хигиена на устната кухина.

Има изследвания, показващи, че при продължително използване на зъбни протези е по-нисък рискът от рак на езика. Това може да е свързано с добре подбрана зъбна протеза и редовно наблюдение от зъболекар със своевременна корекция.

Скоростта на развитието зависи от самия тумор и се променя за всеки случай индивидуално. Обикновено обаче това е по-бавно, отколкото може да се очаква.

Когато лекари видят и открият злокачествен тумор, то те са длъжни да разбират, че процесът на трансформация на здрави клетки в туморни е преминал отдавна. И това никой не го е виждал по-рано.

Продължителният инкубационен, така да се каже, период не означава, че нищо не се случва. За развитие на повечето видове рак са необходими години.

Продължителността на този процес основно е свързана със защитните механизми на клетките, които възпрепятстват развитието на рак.

Със стареенето на клетките се увеличава вероятността от натрупване на вредни мутации, а наличието на увреждащи фактори, сред които хронична травми, могат да станат преломен момент, отключващи механизъм на превръщане на увредената клетка в туморна (злокачествена).

Профилактични мероприятия

В случая с онкологичните заболявания всякакви проблеми е по-лесно да се предотврати. И профилактичните мерки са много лесни за изпълнение.

Така например, задължително да спазваме хигиена на устната кухина – своевременно да ходим на зъболекар, да мием зъбите не само с четка и паста, но и с конец и с иригатор, своевременно да се лекуват възникналите заболявания.

Също следва да се сведат до минимум рисковете от травмиране, включително и на лигавицата на устната кухина.

Не трябва бутилки да се отварят със зъби, да се опитваме да чупим черупките на ядки. Също не трябва да се отказваме от корекция на пломби и коронки, ако те се повредят.

Разбира се, важно е и да се спрат цигарите и да не се дъвче тютюн. Своевременно следва да се защитаваме от заразяване с човешки папилома вирус. Изобщо придържането към принципите на здравословния начин на живот ще позволи да се намалят рисковете от различни проблеми със здравето, включително и на рак на езика.

За по-голяма увереност и спокойствие, че всичко е наред, е необходимо веднъж седмично да правим сами преглед на устата пред огледалото.

И последното, наличие на рискови фактори означава по-висок риск, но съвсем не гарантира, че наистина ще развие тумор.