Рак на кръвта е полиетиологично заболяване с висока степен на злокачествена агресия, което невинаги се поддава на лечение.

В практиката на детските онкохематолози острите лимфобластни и миелобластни левкози са сред лидерите.

С всяка изминала година броят на заболелите се увеличава както и на броя на малките пациенти, на които е невъзможно да се помогне, въпреки всички възможности на съвременната медицина.

Какво може да способства за развитие на левкемия при деца

Рискови фактори

Левкозите представляват рак на кръвта и на костния мозък. Провокиращите фактори не са изучени достатъчно. Ежегодно по света се регистрират около 70 000 нови случаи на заболявания на кръвотворната система при децата.

Съотношението на солидните новообразувания – плътни тумори с ясна локализация и левкемии при деца на възраст от 1 до 14 години е 2 към 1, при деца на 1 година – 5 към 1.

На левкемия се падат 30% от всички случаи на рак, които са установени при хора под 15 години.

Рисковите фактори са доста условни. Повечето хора, дори при съчетание на няколко неблагоприятни аспекта никога не се сблъскват с левкемия.

И обратно – при хора с диагностицирани с хемобластози отсъстват наличните известни фактори.

Заболеваемостта от левкемии нарастна след събитията в Хирошима, Нагасаки, Чернобил, за аварията във Фукушима все още не е ясно какъв ефект е възможно да има.

Рентгеновото облъчване с надвишаване на максимално допустимите дози се разглежда като една от основните предпоставки за хемобластози. На второ място – фенол и неговите производни, инсектициди, пестициди.

Към рисковите фактори за рак на кръвта се отнасят:

 1. Йонизиращо въздействие върху родителите преди настъпването на бременност, на майката в периода на гестацията, например, при компютърна томография на органите на малкия таз.
 2. Усложнена гинекологична анамнеза – няколко спонтанни аборта;
 3. Редица синдроми, асоциирани с вероятност от развитие на хемобластози – на Даун, Ли-Фраумени, Блум;
 4. Генетични дефекти, водещи до неврофиброматоза тип 1, анемия на Фанкони, атаксия-телеангиектазия;
 5. Наследствена обремененост;
 6. Въздействие на електромагнитни лъчи;
 7. Прием на някои лекарства – цитотоксични агенти, химиопрепарати, употреба на марихуана, алкохолни напитки, никотинова интоксикация, пасивно пушене;
 8. Неблагоприятно професионално въздействие – контакт с алкилиращи вещества, фенол, разтворители, пестициди, тежки метали – преди и/или след зачеването;
 9. Заразяване с вирусите на Епщейн-Бар, първичен имунен дефицит.

Левкемия може да се развие при дете след провеждане на химио и лъчева терапия по повод друг рак.

Човек не е в състояние да повлияе на възникването на генетичните дефекти, но може да измени поведенческите навици, условията на труд, да спре цигарите и т.н.

Опасният свят, в който живеем

Неблагоприятна екологична обстановка, храни, съдържащи канцерогенни вещества, средствата, които се използват за тяло увеличават вероятността от развитие на хемобластози и други туморни процеси при деца.

При условия на неблагоприятна среда, която ни заобикаля, уязвимостта на дете към вредни фактори е по-висока, отколкото при възрастни.

Този феномен не е трудно да се обясни – за нормален растеж и развитие, с отчитане на високата скорост на метаболизма, дете в сравнение с възраст, на килограм тегло потребява голямо количество храни, течности.

Ако те съдържат опасни вещества – нараства натоварването на черния дроб, организмът се подлага на продължителна интоксикация.

На какво може да се обърне внимание с превантивна цел

Бременността е необходимо да се планира. Преди отговорното събитие двойката с наследствена обремененост по отношение на лимфолевкозите е необходимо да получи медико-генетична консултация.

Жените, които работят в производства, които се свързват с повишен риск от професионални заболявания, често продължават да работят в обичаен режим, преди да се потвърди бременността и вече да има възможност да се вземат болнични.

Опасността е в това, че всички контакти с бензол, фенол и други химически канцерогени се падат на първите седмици на бременността.

През този период на ембрионално развитие, когато се залагат зачатъци на важни органи и системи, плодът е особено уязвим на неблагоприятни въздействия. Възможно решение е да се излезе в отпуск платен или по болест в първите седмици на бременността.

Минимизиране на рисковете е възможно, ако:

 • Не се подлагане на необосновани рентгенови изследвания;
 • Преустановяване на тютюнопушенето, употребата на алкохол – това се отнася както за мъжете, така и за жените, планиращи родителство;
 • Използване на безопасни средства за битова химия;
 • Разходките трябва да се планират далеч от автомобилни пътища, заводи и други.