Малко след работната среща на Оперативния щаб, на която присъстваше и здравният министър, стана ясно, че от утре със заповед ще бъдат върнати задължителните маски на закрито.

Предстои обсъждане удължаване на извънредната епидемия

В неделя самият министър заяви в интервю, че няма основание за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас, но сега посочи, че решение за това ще бъде взето до края на седмицата.

Ананиев коментира и направеният анализ на епидемиологичната обстановка за предходната седмица, който показва покачване на заразените и масово неспазване на противоепидемичните мерки, които са разписани в сега действащите заповеди.

Д-р Кунчев допълни, че предстои двете големи партии у нас – едната управляваща, другата опозиция да бъдат глобени по 3000 лв., заради неспазване на противоепидемичните мерки, определени в заповед на здравния министър.

Столичният кмет обяви в социалните мрежи, че е проведено масово тестване за COVID-19 в детските градини, като общо са направени 1000 теста и всички те, за щастие са били с отрицателен резултат.

Потвърдено от нейна страна беше и казаното на работната среща на Оперативния щаб при премиера, че се увеличават екипите, които да контролират спазването на противоепидемичните мерки и да пишат актове за установяване на административни нарушения.

Във връзка с информацията в социалните мрежи, че известен български тенисист е с COVID-19 в Хасково, е стартирало масово тестване на всички, с които е бил контактен тенисистът.

От Областна управа – Пловдив пък коментираха епидемиологичната обстановка в околностите на Пловдив.

Обсъдена е и организацията за начина на прием на болни от COVID-19, които са в тежко състояние и се нуждаят от интензивна грижа.

Министърът опита да успокои, като каза, че не се предвижда въвеждането на по-строги ограничителни мерки – затваряне по домовете или връщане на контролирания достъп до областните градове, и отправи призив да се спазват съвсем простите и не толкова трудни за изпълнение противоепидемични мерки.

От 0 часа тази нощ маските на закрито стават отново задължително, санкцията е в размер от 300 до 1000 лв. съгласно разпоредбите в закона за здравето.

На дискотека и на ресторант на закрито с маска от утре задължително

Всички мероприятия на закрито се провеждат при капацитет на съответните помещения до 50%, тоест ако една зала е предвидено да събира 100 души, максимално до 50.

Всички, които са в залата, трябва да са задължително с маска или с други предпазни средства, като по-масово използваните шлемове.

В дискотеките, нощни заведения и кина, както и спортни съоръжения на закрито задължително трябва да се носят маски или шлемове.

На закритите обществени места като магазини и търговски центрове от типа на МОЛ-овете задължително с маска и дистанция между посетилите не по-малко от 1,5 метра.

За персонала в търговските обекти маските също са задължително, това е предвидено в новата заповед.

Проверки за носене на маски и за изпълнение на останалите противоепидемични мерки ще бъдат извършвани от органи на МВР, инспектори от общините и от РЗИ в обществения транспорт, болници, както и в аптеки.

При провеждането на футболни срещи се допускат не повече от 1000 души в сектор. При други спортни състезания съоръжението трябва да е изпълнено до не повече от 50% от неговия капацитет или през седалка.

При липса на седалки дистанцията трябва да е най-малко 1,5 метра. Министър Ананиев завърши, че задължителните маски и новите мерки са с цел опазване на здравето на хората.

България сред лидерите по най-много заразени на Балканите

След скока на заразените у нас България се подрежда на 5-то място на Балканите по брой заболели с 8,3 на 100 000 средно, като тази негативна класация се води от Македония с 45,6 на същия брой население, след това е Албания с 12,9, Босна и Херцеговина са с 11,9, Турция е на 4-то с 10,7.

Начело на класацията по този показател в Европа е Швеция, следвана от Португалия и на Великобритания.